Ympäristönsuojelu

Ympäristönsuojelussa on kyse oikeudenmukaisuudesta. Nykyisillä ja tulevilla ihmisillä on yhtäläinen oikeus puhtaaseen ja lajirikkaaseen ympäristöön. Energia- ja ilmastokysymykset ovat viime aikoina olleet ympäristökysymysten keskiössä, mutta myös perinteisemissä ilman-, veden ja maaperänsuojeluasioissa on paljon tehtävää.

Vesistöt ovat ainutlaatuista toimivaa luontoa

Tarkastelemme vesistöjä usein vain resursseina: makean veden tai erilaisten merenelävien varastoina. Ne ovat kuitenkin myös kulkuväyliä, tulvien säännöstelijöitä ja ainutlaatuisia ekosysteemejä. Erityisesti maailman makean veden varannot tulee suojella maatalouden, teollisuuden ja yhdyskuntien päästöiltä, samalla suojellaan niiden eliöstöä.

Merten luonnonvarojen liikakäytön vuoksi kalakannat ovat monilla alueilla romahtamassa. Rajoitusten lisäksi lajistoltaan tärkeille merialueille on luotava kokonaan kalastuksesta vapaita suojelualueita. Lisäksi kaikenlainen jätteiden päästäminen meriin on minimoitava.

Itämeri on maailman saastunein meri. Sen pelastaminen on nostettava suomalaisen ja eurooppalaisen ympäristöpolitiikan kärkeen. Itämeren pelastamiseksi on vähennettävä kaikkia päästöjä. Esimerkiksi maataloudessa tulee tukea ravinteiden kierrätystä ja luomutuotantoa, kalankasvatuksessa suljettuja kasseja ja yhdyskunnissa tehokasta jätehuoltoa.

Ympäristönsuojelu luo työpaikkoja ja vahvistaa turvallisuutta

Saastuneen ympäristön puhdistaminen, ilmastonmuutoksen torjuminen, kestävän kasvun takaaminen työllistävät jo nyt monia ja luovat paljon uusia "vihrekaulustyöpaikkoja".

Yhä useammin sotien perimmäiset syyt liittyvät luonnonvarojen hallintaan. Monet nykyisistä turvallisuusriskeistä liittyvät suoraan tai välillisestä ympäristötuhoihin ja toisaalta sodat tuottavat usein valtavaa ympäristötuhoa. Ympäristönsuojelun ammattilaiset turvaavat myös rauhaa.