Eläköön Kukkuri ja Rautaveden vapaat rannat!

Share |

Keskiviikko 29.4.2009 - Eveliina Asikainen


Eilisaamuna sain puhelun Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta, ja sen sisältö sai minut suorastaan leijumaan! Kukkurin kaaavsta oli tehty valtuuston päätöksen kumoava päätös. Yhteensä kolmen vuoden työ kaavoitus- ja valitusprosessin aikana ei ollut turha: päätös osoittaa selkeästi, että kaavaa ajaneet tahot eivät noudattaneet ylemmän asteisia asemakaavoitusta ohjaavia säännöksiä siten kuin maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kuuluu tehdä. Tässä suorana lainauksena oikeuden harkinnan lopputulos:


“Maakuntakaava ei ole ollut maankäyttö- ja rakennuslain 32 §:n 1 momentin tarkoittamalla tavalla ohjeena Kukkurin asemakaavaa laadittaessa. Maakuntakaavan taajamatoimintojen ranta-alueisiin kohdistuva virkistyskäytön mahdollistava maakuntakaavamääräys ei toteudu valituksen kohteena olevassa asemakaavassa. Valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita ei myöskään ole otettu huomioon maankäyttö- ja rakennuslain 24 §:n 2 momentin tarkoittamalla tavalla asemakaavan suunnittelussa. Kukkurin asemakaava ja asemakaavan muutos eivät myöskään täytä maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:n 2 momentin vaatimusta luonnonympäristön vaalimisesta eikä sitä, ettei luonnoympäristöön liittyviä erityisiä arvoja saa hävittää. Kaava ei myöskään näissä olosuhteissa täytä vaatimusta rantaan tukeutuvien lähivirkistykseen soveltuvien alueiden riittävyydestä. Asemakaavaa ja asemakaavan muutosta laadittaessa ei myöskään ole otettu huomioon maankäyttö- ja rakennuslain 39 §:n tarkoittamalla tavalla yhdyskuntarakenteen taloudellisuutta ja ekologista kestävyyttä eikä liikenteen, energia-, vesi- ja jätehuollon tarkoituksenmukaista järjestämistä ympäristön, luonnonarvojen ja talouden kannalta kestävällä tavalla eikä vaatimusta maiseman ja luonnonarvojen vaalimisesta eikä rantaan tukeutuvien virkistysalueiden riittävyyttä. Päätös asemakaavan ja semakaavan muutoksen hyväksymisestä on lainvastainen.”

Oma näkemykseni on, että kaupunki takoo päätään hyvin vahvaan seinään, jos se lähtee valittamaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Nyt on mietittävä, onko Kukkurin kaavoittaminen lainkaan järkevää tai tarpeellista vai olisiko parempi säilyttää suosittu virkistysalue ja kenties jopa panostaa jonkin verran sen virkistysrakenteisiin. Jos kaavan laadintaan ryhdytään, seuraava lause sanelee pitkälle lähtökohdat.

“Ympäristöministeriön mietintö [arvokkaista maisema-alueista EA:n lisäys] ja maakuntakaavan arvokas maisema-alue sekä maankäyttöä ohjaava yleismääräys on tullut ottaa huomioon asemakaavaa laadittaessa alueen suunnittelun lähtökohtana.

Avainsanat: kansallismaisema, maakuntakaava, Kukkuri, Rautavesi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini