Synnytysosastosta vetovoimatekijä -kirjoitus Tyrvään Sanomissa 23.10.2008

Share |

Torstai 23.10.2008 - Eveliina Asikainen & Riitta Lehtioksa


Terveydenhuoltolain valmistelun yhteydessä ehdittiin saman viikon aikana otsikoida, että synnytyksiä ollaan lopettamassa aluesairaaloista ja että ko. uhka on saatu poistettua reippaiden kaupunginjohtajien ja kansanedustajien ansiosta. Vihreät ovat iloisia, että kaupunkimme johtoporras reagoi asiaan nopeasti, mutta tilanne on oikeastaan sellainen, että synnytysosaston säilytystaistelu pitäisi kääntää uuden vahvuuden ja vetovoimatekijän suunnitteluksi.

Vammalan aluesairaalan synnytysosasto tunnetaan Pirkanmaalla ja Satakunnassa paikkana, jossa saa äitiä kunnioittavaa ja hänen omiin vahvuuksiinsa perustuvaa yksilöllistä synnytyksen hoitoa sekä lapsen ja äidin varhaista vuorovaikutusta tukevaa huolenpitoa. Samanaikaisesti TAYSin synnytysosastolla hoidetaan vuodessa noin kaksinkertainen määrä synnytyksiä (5000) kuin mille sen tilat on suunniteltu. Siellä ei siis mitenkään voida tarjota tasokasta synnytysten hoitoa kaikille.

Tässä tilanteessa Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä ei voi olla todellista intressiä lopettaa Vammalan synnytysosastoa ennen kuin Tampereelle on saatu toinen nykyisen TAYSin synnytysosaston kokoinen yksikkö. Ja tänä kasvavan vanhusväestön aikana voi olla vaikeaa löytää rahoitusta tällaiselle hankkeelle.

Jo nyt osa niistä äideistä joiden raskaus on edennyt normaalisti ja, jotka arvostavat hyvää synnytysten hoitoa enemmän kuin sairaalan laitekantaa, hakeutuu Vammalaan synnyttämään ilman kotikuntansa varsinaista suostumusta.
Vihreiden näkemys onkin, että Vammalasta voidaan alkaa kehittää Suomen parasta synnytyssairaalaa, jonne hakeudutaan ympäri maata. Kehittäminen täytyy aloittaa synnytysosaston tilojen laajentamisesta ja remontoinnista ajanmukaisiksi.

Sen jälkeen voidaan alkaa kehitellä yksityisiä majoituspalveluita pitkämatkaisille synnyttäjille. Kenties sairaalanmäelle rakennettavista senioritaloistakin voisiin vuokrata osa perhehotelliksi, jonne voi siirtyä sairaalan puolelta nopeasti toipumaan. Kätilöt, terveydenhoitajat ja lastenlääkäri voisivat hoitaa tarkastukset ja tuen myös hotellin puolella. Varmasti myös erilaiset hemmottelu- ja hoivayrittäjät sekä ravintolat saisivat uusia asiakkaita.

Lopetetaan siis synnytysosaston haitallinen hengissäpitokeskustelu ja aloitetaan synnytysosaston kehittäminen kaupungin vetovoimatekijäksi.

Sastamalan vihreiden ehdokkaiden puolesta
Eveliina Asikainen
Tyrvään seudun vihreiden puheenjohtaja
Riitta Lehtioksa
40 vuotta lastenhoitajana TAYSissa

Avainsanat: Vammalan aluesairaala, synnytysosasto


Kommentit

23.9.2011 4.16  True Religion Canada

The good life is one inspired by love and guided by knowledge.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini