Miten hahmottaa hyvinvointialuetta yläkoululaisille?

Share |

Tiistai 11.1.2022 klo 13.34


Sastamalan kaupungilta tuli kutsu yläkoulujen ja lukion vaalipaneeliin. Todella rohkea veto kotikunnan sivistystoimelta ja nuorisotyöltä järjestää paneeli aiheesta, jota monetkaan aikuiset eivät hahmota.

Ovelat paneelin järjestäjät pyysivät meitä ehdokkaita valmistelemaan nuorille kysymyksiä, joiden avulla he voisivat tutustua asiaan etukäteen. Ovelaa, suorastaan nerokasta – ja vaativaa. Totesin tämän myös kirjeessäni paneelin järjestäjille.

Aikani mietin, miten yläkouluikäinen voisi hahmottaa muutoksen suuruutta ja sitä, millaisia tehtäviä hyvinvointialue hoitaa. Lopulta laadin tehtävän, jossa pyysin luokkaa selvittämään, kuinka monen oppilaan vanhemmat ovat jatkossa töissä hyvinvointialueella. Heitähän ovat jatkossa kaikki nyt kunnan sosiaali- ja terveystoimessa, TAYSin eri toimipisteissä sekä Pirkanmaan pelastuslaitoksella työskentelevät.

Pirkanmaan hyvinvointialueen valmistelusivujen mukaan hyvinvointialueesta tulee Pirkanmaan suurin työnantaja, jolla on noin 18 000 työntekijää. Vuoden 2023 alusta aika monen sastamalalaisen nuorenkin vanhempi on hyvinvointialueen työntekijä.

Muilla kysymyksillä suuntasin oppilaiden huomiota siihen, että hyvinvoinnin kehityksen kannalta ratkaisevat asiat tapahtuvat jatkossakin pitkälti koulussa ja harrastuksissa, ja niiden järjestämisestä tai ainakin edellytyksistä vastaa kunta.

Paneeli on ensi viikolla. Katsotaan, miten oppilaat ovat asioita hahmottaneet ja mitä he haluavat kysyä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini