Vaihtoehtoja äitiyden ja työelämän yhteensovittamiseen

Share |

Maanantai 7.3.2011 klo 20.13 - Eveliina Asikainen


Naistenpäivänä on hyvä hetki kääntää katse perheen ja työelämän yhteensovittamiseen. Itse menin kunkin lapsen jälkeen töihin, kun nuorin lapsi oli ehtinyt noin vuoden ikään. Lapset menivät kunnalliseen päivähoitoon kylämme päiväkotiin tai ryhmikseen. Olemme olleet onnekkaita, sillä henkilökunta on suurimmaksi osaksi pysynyt samana lastemme päivähoitoajan. On herttaista, kun teinipoika moikkaa hoitajaansa ja päinvastoin.

Vaikka olen toiminut näin, iloitsen siitä, että myös lasten hoitaminen kotona on mahdollista. Vaihtoehdot eivät kuitenkaan ole taloudellisesti ollenkaan tasavertaisia, ja niin koti- kuin työäitiyteen liittyy turhan vahvoja arvolatauksia.

Vihreiden tavoittelema perustulo helpottaisi monien lapsiperheiden tilannetta ja toisi perheiden talouteen lisää ennustettavuutta ja turvallisuutta. Se antaisi perheille edellytyksiä toteuttaa joustavia työaikaratkaisuja elämäntilanteensa ja etenkin lasten tarpeiden mukaan. Tämän mahdollistamiseksi kunnissa tulee olla tarjolla monenlaista päivähoitoa: päiväkoteja, perhepäivähoitoa ja kerhotoimintaa - myös eripituisille päivähoitotarpeille. Valitettavasti esim. Tampereella on juuri vähennetty perheille tarjottavia hoitopäivävaihtoehtoja.

Työn ja vanhemmuuden yhteensovittaminen ei lopu lasten tullessa kouluikään, vaan pikemminkin muuttuu vaativammaksi. Oma työni on mahdollistanut joustavan työskentelyn kotona ja myös mies on pystynyt joustamaan työajoissa. Lisäksi iltapäiväkerho on helpottanut ajan käytön suunnittelua. Lasten harrastukset määräävät monien iltojen ohjelman, mutta onneksi kuljetuksiin on järjestynyt kimppakyytejä.

Vihreät haluavat lisää jouston mahdollisuuksia lapsiperheiden vanhempien työaikoihin. Työelämässä tarvitaan myös sellaisia muutoksia, jotka kannustavat huolehtimaan parisuhteen ja lasten hyvinvoinnista – ei työriippuvuuteen. Perheessämme on nyt päästy sellaiseen vaiheeseen, jossa lapset kannustavat isää ja äitiä viettämään aikaa kahden kesken.

Äitiydellä ja työllä voi olla monenlaisia merkityksiä naisen elämässä, ja ne täytyy pystyä yhdistämään niin, että koko perhe – mutta erityisesti nainen – voi hyvin. Hyvää naistenpäivää kaikille meille!

Avainsanat: naisten päivä, työelämä, äitiys, perheiden hyvinvointi


Kommentit

8.3.2011 10.41  Riitta EEronheimo

On se vaan niin, että äidin jaksamisesta on paljolti kiinni koko perheen henkinen hyvinvointi. Silti usein pidetään esim. päivähoitoon muutoksia tehdessä selviönä, että kyllä ne äidit jaksavat ja joustavat. Tasapainoinen äiti, jolla on elämänhallinta kunnossa ja aikaa myös itselleen ja parisuhteelle luo turvallisuuden tunnetta ja lataa perheen voimavara-akkuja. Äidin väsymys ja ahdistus aiheuttaa helposti turvattomuutta ja ahdistustakin. Työn ja perheen yhteensovittaminen voi olla hankalaa perheessä, jossa on kaksi vanhempaa. Yksinhuoltaja-äideillä koko elämä voi muuttua jatkuvaksi perheen eteen uurastamiseksi ja uhrautumiseksi, koska esim. taloudellisesti ei minkäänlaisiin kotiin päin tehtäviin työaika joustoihin ole varaa. Nyt toivon sellaisia edustjia ja konkreettisia tekoja, joista huokuu ymmärrys siihen, että perheiden kaikenmoinen hyvinvointi vaikuttaa koko yhteiskunnan hyvinvointiin. Ja kun tietysti aina rahasta puhutaan, satsaus perhepolitiikkaan aiheuttaa varmasti säästöjä jollain muulla sektorilla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini