Maatalous

Suomi on maapallon pohjoisin maatalousmaa. Näissä olosuhteissa kaikki maataloustuotanto on äärirajoillaan, eikä ilmastonmuutos välttämättä pelkästään helpota olosuhteita. Pohjoisuuden etu on erilaisten tuholaisten ja tautien vähäinen määrä, mikä tarkoittaa myös vähäisempää torjunta-aineiden käyttöä ja puhtaampia elintarvikkeita. Se olkoon maatalouden valttimme Euroopassa.

Luomu

Juuri pohjoinen sijainti tekee Suomesta myös otollisen luonnonmukaisen viljelyn alueen. Viljelyn laajenemiseksi tarvitaan erilaisten viljelijöiden ja markkinoinnin yhteistyömuotoja, jotta tuotteille syntyy enemmän markkinoita.

1)Tuotteiden pakkaamiseen ja markkinointiin tarvitaan usein yhtä viljelijää suurempi toimija. Sen olen itse itäsuomalaisten sipulinviljelijöiden kohdalla nähnyt.

2) Tarvitaan myös ennakkoluulottomia ruokakauppiaita, jotka satsaaavat laadukkaisiin tuotteisiin. Lähiruokatori Heili Heinolassa on tästä erinomainen esimerkki.

3)Julkisten hankkijoiden on opittava hankkimaan luomua, siis opittava ottamaan se hankinnan kriteeriksi.

GMO

Geenimuunneltuja organismeja pidetään ravinnontuotannon pelastajana. Geenimuuntelu onkin erinomainen keino tuottaa eri tavoin erikoistuneita lajikkeita, enkä sinällään pelkää geenien siirtymistä hallitsemattomasti organismista toiseen.

Epäilykseni liittyvät ensinnäkin siihen, että evoluutiomekanismit toimivat ja pellolla geenimuunnellut organismit alkavat elää omaa elämäänsä. Pölyttäjät tai tuholaiset eivät tunnista GMOta. Niinpä tapahtuu risteämistä muiden paikallisten lajikkeiden kanssa. Esim. Kanadassa ei ole enää geenimuuntelematonta rapsia ja Dakotan pelloilla on havaittu tuholaisten torjunta-aineresistenssin kasvaneen GMO-pelloilla. Siis kaikki tuholaiset eivät kuolekaan, vaan resistenteimmät jäävät henkiiin. Tästä syntyy nopeasti noidankehä.

Toiseksi haluan eettisen kuluttajan pystyvän tietämään mitä hän syö. Esimerkiksi lihaan tai lihatuotteisiin ei tarvitse merkitä, onko sen tuotannossa käytetty gmo-soijasta valmistettua rehua.

Kolmanneksi GMO-lajikkeisiin liittyy valtavan suuri bisnes, joka sitouttaa maanviljelijät lajikkeisiin, niitä tuottaviin yrityksiin, viljely- ja kauppatapoihin, hintoihin jne. Tämä ei ole todellakaan ongelmatonta. GMO-lajikkeiden laajamittainen leviäminen kaventaisi sekä viljelymenetelmien että kasvilajikkeiden monimuotoisuutta valtavasti.