Ympäristöasioiden ja rauhan yhteys tunnustettu

Share |

Lauantai 13.10.2007 - Eveliina Asikainen


Olen todella iloinen siitä, että Al Gorelle ja kansainväliselle ilmastopaneelille (IPCC) myönnettiin Nobellin rauhanpalkinto. Nobelkomitea osoitti ymmärtävänsä rauhan paljon laajemmin kuin moni valtionpäämies. Nopeat ympäristöolosuhteiden muutokset voivat aiheuttaa valtavia pakolaisuusaaltoja. Ilmastomuutoskin voi aiheuttaa paikallisesti nopeita ja järkyttäviä muutoksia, vaikka se vaikka kokonaisuutena onkin hiipivä ja vaikeasti havaittava.  Nobelkomitea osoitti myös arvostavansa sitä pitkäjänteistä työtä, jota IPCC ja Al Gore ovat tehneet ilmastotiedon keräämiseksi ja tuottamiseksi ja levittämiseksi. Näin viime keväänä Al Goren elokuvan kolmesti ja joka kerta se teki vaikutuksen minuun, vaikka mielestäni tunnen ilmastoasioita aika hyvin.

 Toivon, että myös suomalaiset ilmastovalistajat saavat ansaitsemaansa julkisuutta ja arvostusta. Risto Isomäen tapa kirjoittaa tieteellistä tietoa ja mahdollisia tulevaisuuksia kaunokirjallisuudeksi on tehnyt minuu suuren vaiktuuksen. Kirjassaan ‘Sarasvatin hiekkaa’ hän kuvaa yhden mahdollisen ja jopa todennäköisen nopean muutoksen. Jos Grönlannin jäät alkavat yhtäkkiä liukua mereen, ne voivat aiheuttaa valtavan tsunamin Länsi-Eurooppaan, joka on todella alavaa. Silloin ilmastomuutos koskettaisi Eurooppaa hirvittävän konkreettisesti.

Ympäristöasioista ja etenkin ilmastonmuutoksesta lukeminen aiheuttaa väistämättä ahdistusta. Voin vain kuvitella, millainen ahdistus liittyy siihen, että työskentelee tällaisten asioiden kanssa koko ajan, kun edistys on tuskallisen hidasta. Siksi onkin oikein, että Nobel-komitea osoitti arvonantonsa tälle työlle. Me voimme  tehdä oman osamme pienillä muutoksilla ja tukemalla niitä, jotka työskentelevät suurempien muutosten puolesta. Ja ainakin minua kannustaa ajatus siitä, että elämäntavallani toimin paitsi paremman ympäristön, myös turvallisemman maailman puolesta.

Avainsanat: nobelin rauhanpalkinto, ilmastopolitiikka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini