"Onpa ihana kaupunkimetsä", sanoi skotti Pyynikistä

Share |

Maanantai 2.5.2011 klo 21:55 - Eveliina Asikainen


Tänään olen kierrellyt kolmisen tuntia pitkin Pyynikkiä; tiiraillut kasvien alkuja ja hakenut mielestäni niille tieteellisiä nimiä. Suomesta ei ollut apua ja toisaalta oma englannin sanavarastoni ei riittänyt oravanmarjoihin ja kevätpiippoihin, kun opastin Suomessa lomailevien skotlantilaisten luontoharrastajien ryhmää.

Vieraani olivat vaikuttuneita harjun laajuudesta ja erityisesti sen säilymisestä kaupungissa. Glasgowssa se olisi kuulemma rakennettu sen kummempia miettimättä.

Skoteille suuri ihastelun ja ihmetteyn aihe olikin, että kaupungista löytyi metsää, jossa puut ovat jopa pari sataa vuotta vanhoja. Sikäläiset kaupunkimetsät ovat suurimmaksi osaksi nuoria ja niihin on istutettu ulkolaisia puita. Toisaalta kaikenlaisten puiden suojelu on nyt itsestään selvää maassa, josta metsät hävitettiin kokonaan.

Sinällään kaupunkimetsänhoidon kysymykset ovat samankaltaisia: jätetäänkö lahopuuta, pitääkö metsästä nähdä läpi, kuinka siisti sen pitää olla, mitä tehdään "vaarallisille puille". Mutta heidän mielestsään Pyynikillä oli sallittu huomattavasti enemmän luonnon omaa järjestystä kuin Skotlannissa.

Näin vieraitten tapaaminen taas kerran auttoi suhteuttamaan omia käsityksiä ja samalla arvostamaan suomalaisen kaupungin luonnonläheisyyttä. Ei siis turmella sitä upeutta, mitä meillä on. Hyviä keinoja lähimetsien suojeluun esitellään myös tuoreessa Luonto-Liiton metsäblogissa.

Retki oli osa Nature Exchange -verkoston kautta organisoitua lomaa. Sen ohjelman käytännön järjestelyistä vastaavat TAMKin kolmannen vuoden metsätalousinsinööriopiskelijat ja sisällöistä vastaavat koulutusohjelman opettajat.

Avainsanat: kaupunkimetsät, Pyynikki, luontomatkailu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini