Mietteitä vuodesta 2011

Share |

Lauantai 31.12.2011 klo 17.09


Ensimmäisenä tästä vuodesta tulee mieleen vaalit. Koko alkuvuosi meni eduskuntavaalien kanssa ja  loppuvuotta rytmittää Pekka Haaviston presidentinvaalikampanja. Vaalikampanjointi on aina innoittavaa ja kevään kampanjan aikana tutustuin moniin uusiin ihaniin ihmisiin. Juuri nyt Haaviston noste tuntuu erityisen hyvältä  eduskuntavaalien takapakin jälkeen.

Mutta elämään on mahtunut paljon muutakin kuin vaaleja. Juuri ennnen edellistä vuodenvaihdetta ostimme kesämökin mieheni vanhemmilta. Mökin käyttöä jouduimme kuitenkin opettelemaan ilman mökistä kaikein tietävän vaarin tukea, sillä hän kuoli huhtikuun alussa. Sairauden loppuvaiheet olivat kaikille yllätyksellisen nopeat.

Iloisempi perhetapahtuma oli esikoisen rippijuhla. Konfirmaatiossa on kysymys riitistä, tavasta ja perinteistä, mutta kyllä 15 vuotias alkaa myös olla omanlaisensa otus. Ei enää lapsi - mutta ei aikuinenkaan. Vanhempien vaikutusvalta on pienentynyt ja kavereiden kasvanut. Onneksi olemme kuitenkin hyvissä luottamuksellisissa väleissä. Syksyllä esikoinen ja poika kävivät kaksin Lontoossa osana teini-iän riittejä. Isän ja pojan matkasta on tulossa meillä perinne.

Työelämässä olen taas kerran tehnyt valintaa töiden välillä. Kysymys ei ole joko-tai -valilnnoista vaan enemmänkin painotuksista. Vuoden mittaan olen tullut siihen tulokseen, että olen sittenkin enemmän opettaja kuin tutkija ja tarvitsen ympärilleni tiiviimmän työyhteisön kuin yliopistomaailman tutkijayhteisö tarjoaa. Niinpä sivutoimi muuttui päätoimeksi ja väitöskirja ja muu tutkiminen vapaa-ajan toiminnaksi. Mutta retki tutkimuksen maailmaan on ollut hyödyllinen myös opeminälleni, eikä tutkijan polku ole vielä suinkaan loppuun kuljettu.

Perhe-elämässä keskimmäisen siirtyminen yläkouluun oli iso askel. Muutos alle 100 oppilaan kyläkoulusta noin 500 oppilaan yläkouluun, uudet luokkakaverit ja opettajat aiheuttivat elokuussa melkoisesti jännitystä niin vanhemmille kuin koululaisellekin. Koulun tuki oli syksyn aikana hienoa, ja joulutodistus osoitti että koulunkäynti on alkanut sujua uusissakin ympyröissä. Nuorin on vielä muutaman vuoden alakoulun puolella. Onneksi, sillä alakoululaisen kouluelämä on niin paljon lähempänä vanhempia. Yläkouluun mennessä tulee sellainen olo, että lapsi katoaa uuteen tuntemattomaan maailmaan.

Vuoden aikana olen myös yhä enemmän kokenut itseni kyläihmiseksi. Kylän mittakaava on asioiden hoitamiseen niin ihana. Sähköisetkin välineet toimivat kanssakäymisessä, mutta kirjastossa, kaupan kassalla, aamukävelyllä tai lenkillä, junaa odotellessa tai työmatkalla junassa voi sopia asioita ihmisten kanssa kasvokkain tai tulla evästetyksi siitä, mitä pitäisi hoitaa.

Tänä vuonna aloitin myös yhden uuden harrastuksen, juoksemisen. Tai toki olen lenkillä käynyt ennenkin, mutta nyt tarjoutui mahdollisuus osallistua maratonkouluun. Juokseminen on osoittautunut itsetutkiskelun muodoksi. Mutta kyllä tarvitsen myös sellaista liikuntaa, jossa tuotetaan yhdessä jotain. Onneksi siis on Vammalan naisvoimistelijoiden Köölsit ja Taipumattomat, joiden kanssa pääsin osallistumaan Gymnaestradaan Sveitsiin. Se oli pitkästä aikaa myös nautinnollinen ihan oma loma.

Ja kunnallispolitiikka, mitä sanoisin siitä? Se on kestävyyslaji, jos mikä. Suuria vääntöjä, pieniä askelia. Sastamalan Vihreä ryhmä on nostanut täällä esille asukkaitten oikeuksia ja palvelujen tasoon liittyviä kysymyksiä esim. nuohouksessa ja lääkäripalveluissa. Kaavoituksessa olemme olleet tiiviyden kannalla, edistäneet luonnonsuojelua kaupungin mailla. Jatkamme myös virkistysalueiden puolustamista.Vuoden lopussa saimme sisällytettyä kaupungin kestävän kehityksen indikaattorit osaksi kunnallista hyvinvointikertomusta. Erilaisissa väännöissä olemme pitäneet ennaltaehkäisevän työn, nuorten ja kulttuurin puolta johdonmukaisesti. Kiitän kaikkia niitä, jotka ovat olleet yhteydessä minuun ja muihin ryhmämme jäseniin, sillä ilman kuntalaisten yhteydenottoja tämä ei onnistu.

Hyvää Uutta Vuotta Kaikille!

Eve


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini