Luovuus tuo tulosta

Share |

Tiistai 16.4.2013 klo 17.20


Alakoululaisen reissuvihon välistä löytyvä kutsu ”ensi lukuvuoden opetusjärjestelyjä koskevaan tilaisuuteen” aiheuttaa vanhemmassa väistämättä huolestumisen. Mitä nyt tapahtuu? Lähteekö koulustamme kenties yksi opettaja?

Niinpä Karkun koulun ruokasaliin kokoontui noin 50 puolustusvalmiudessa olevaa vanhempaa kuulemaan koulun väen puheita. Huolestuneisuutta lisäsi paikalle tullut aluerehtori. Eikä tunnetta helpottanut käteen jaettu paperi, josta ilmeni että opetus järjestetään ensi lukuvuonna kolmessa ryhmässä.

Mutta sitten koulunjohtaja alkoi selittää kaaviota kärsivällisesti: jakotunteja, resurssiopettaja.

 Ymmärsimme opettajamäärän säilyvän neljässä. Ensi vuonna kolmella opettajalla on luokat ja yksi toimii resurssina, jonka avulla yhdysluokat jaetaan äidinkielen, matematiikan ja englannin kaltaisissa tärkeissä aineissa. Lopputulos on, että oppilaat ovat suurimman osan tunneista yhden luokkatason ryhmissä.

Seurasi ihmetys. Mahtaako tämä toimia, onnistuuko lukujärjestyksen laatiminen? Opettajat vastasivat, että se on jo tehty. Aloimme nyökkäillä hyväksyvästi ja muutaman tarkentavan kysymyksen jälkeen annoimme hyväksyntämme järjestelylle.

Aluerehtori kertoi ratkaisun syntyneen opettajakunnan keskuudessa. Hän oli vain herättänyt toiminnan huonolla pohjaratkaisulla, jota Karkun opettajainhuoneessa ei hyväksytty. Sitten opettajat olivat yhdistäneet luovuuden kovaan työhön ja saaneet aikaiseksi uuden, paremman ratkaisun.

Toivon että Sastamalassa tehdään paljon tällaisia ratkaisuja. Annetaan työntekijöiden hakea hyvät käytännöt ja rohkaistaan heitä toteuttamaan ne. Sellainen kaupungin toiminnan tehostaminen tuottaa tulosta, laatua ja hyvinvointia. Toiseksi toivon, että kokemuksia tällaisista oivalluksista jaetaan avoimesti ja käytetään uusien oivallusten lähtökohtina.

Lopuksi kiitän Karkun koulun henkilökuntaa rohkeasta, avoimesta ja ajoissa hoidetusta tiedottamisesta. Sekin on osa laadukasta palvelua.

Kirjoitus on julkaistu tarkastuslautakunnan puheenjohtajan kolumnina Tyrvään Sanomissa 16.4.2013

Avainsanat: kyläkoulu, opetusjärjestelyt, säästöt, luovuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini