ELY-keskus hoitaa vain työtänsä

Share |

Keskiviikko 11.12.2013 - Eveliina Asikainen & Mika Sillanpää


Kansanedustaja Arto Satonen ja kaksi yleisönosastokirjoittajaa kauhistelivat keskiviikkona 4.12. ELY-keskuksen toimintaa Häijään Herkkujuustolan asiassa.  Väitän kuitenkin, että valitus oli ympäristöviranomaiselta täysin loogista toimintaa, eikä siihen sisälly minkäänlaista Sastamalan mustamaalaamista. Satosen esiinnostama ELY-keskuksen toiminnan ristiriitaisuus (toinen osasto rahoittaa, toinen valittaa) on taas vain osoitus siitä, että ELY-keskusten perustaminen oli epäonnistunut päätös.

Ympäristöviranomaisen yksi tehtävä on valvoa maankäyttö- ja rakennuslain noudattamista. Lain suomat mahdollisuudet ovat neuvottelut ja valitukset. Ympäristöviranomaisen valitettua herää kysymys, miten asiasta on neuvoteltu etukäteen ELY-keskuksen kanssa ja millaista ohjausta sieltä on saatu. Onko ohjausta käytetty hyväksi? Kukkurihan kaatui siihen, että viranomaisohjausta ei otettu todesta.

Kaikkia Herkkujuustolan tapauksessa käytettyjä valitusperusteita emme pidä pätevinä. Todennäköisimmin Sastamalan kaupungin päätös kaatuu siihen, että alueella on osayleiskaavan laadinta kesken ja juustolapäätöksellä rajoitetaan kaavan maankäyttövaihtoehtoja. Tästä syystä  ELY-keskuksen suorastaan täytyi valittaa hoitaakseen virkaansa asiallisesti.

Arto Satosen vaatimus siitä, että ELY-keskuksen eri osastojen täytyisi toimia aina samansuuntaisesti, on täysin absurdi. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen osastoilla on itsenäiset, eri lainsäädännöissä määritellyt tehtävät, joista osa on keskenään ristiriidassa. Talvivaarassa on nähty, mihin liiallinen yksituumaisuus ja elinkeinoelämän äänen noudattaminen voi äärimmillään johtaa: välinpitämättömyyteen ja katastrofeihin. ELY-keskuksen toiminta Talvivaarassa on osin todettu lainvastaiseksi korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Johtopäätös on siis se, että ELY-keskukset on purettava ja ympäristöhallinnolle palautettava itsenäisyys sekä lisättävä voimavaroja, jotta se voi huolehtia viranomaisvalvonnasta itsenäisesti ilman vaatimuksia noudattaa elinkeino- tai liikenneyksikön rahoituspäätöksiä.

Eveliina Asikainen

Mika Sillanpää

Vihreän liiton kaupunginvaltuutettuja

Kirjoitus on julkaistu Alueviestin yleisönosastolla 11.12.2013


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini