Peruskoulun puolesta

Share |

Sunnuntai 12.12.2010 klo 16.38 - Eveliina Asikainen


Peruskouluun liittyvä kirjoitukseni on julkaistu Luokanopettaja-lehden pro peruskoulu 2011 -blogissa.



Kommentit

12.12.2010 16.47  Eve

Kommentoinpa heti itseäni.

Nostan kirjoituksessani esille yhtenäiskoulut, mutta tiedän, että niihin ei ole mahdollista tai järkevää siirtyä ainakaan lyhyellä aikavälillä joka puolella. Kokemukseni ovat kuitenkin kannustavia.

Ja jos en mielestäni puutu konkreettisiin asioihin kuten luokkakokoihin, erityisopetukseen tai maahanmuttajien opetukseen, niin totean, että ne ovat kysymyksiä, jotka pitää hoitaa peruskoulussa. Mutta eri puolilla Suomea - tai vaikkapa Pirkanmaata - on hyvin erilaisia haasteita.

Tärkeintä on kuitenkin pitää huolta siitä, että lapsillamme ja nuorillamme on jatkossakin mahdollisuus saada laadukasta koulutusta.

Eve

12.12.2010 16.53  Eve

Ja tässä vielä linkki Guardianin aihetta sivuavaan artikkeliin.
http://www.guardian.co.uk/world/2010/dec/05/finland-schools-curriculum-teaching

13.12.2010 13.32  Isä

Sanot, että peruskoulun pitäisi opettaa lapsille "kykyä sietää maapallon tilaan liittyviä epävarmoja ja ristiriitaisia ennusteita" Miten siihen käytännössä voidaan pystyä, koska enintään prosentilla opettajista (saati kansanedustajista) on kykyä edes ymmärtää, mitä ennusteiden epävarmuus tarkoittaa?

14.12.2010 18.24  Eveliina

Hei, eihän tuo yksinkertaista ole, mutta se, että opettajat uskaltavat pohtia, tunnustaa, etteivät tiedä kaikkea ja kertoa ainakin yläkoulun puolella erilaisista käsityksistä auttaa lapsia ja nuoria kehittämään omaa ajattelutaitoaan ja itsetuntoaan. Siitähän on pitkälti kysymys ja se auttaa monissa arkielämän asioissakin.

Ennusteiden kohdalla tärkeä vastuu on mielestäni niillä tieteentekijöillä, jotka puhuvat asioista. Heidän ei pitäisi mennä siihen lankaan, että heittävät varman kuullosia lukuja medialle, joka niitä rakastaa.

Ja päätöksentekijän - siis poliitikon - on pakko osata tulla toimeen epävarmuuden kanssa, ymmärti hän sitä tai ei. Sillä kaikkiin päätöksiin liittyy epävarmuutta. Joissain asioissa epävarmuus on vain avoimemmin esillä kuin toisissa.

Eve


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini