Ympäristövaikuttajien top100 ja Joulu

Lauantai 4.11.2006 - Eveliina Asikainen

Brittiasiantuntijat ovat laatineet maailmanlaajuisen top100 -listan kaikkien aikojen ympäristövaikuttajista.
Ykkösenä on ympäristöherätysken äiti, Rachel Carson ja sadantena ainoa suomalainen, Joulupukki. Muita suomalaisia listalle ei päässytkään.

Lista painottuu tietysti englanninkielisiin toimijoihin. Paras pohjoismainen on Yk:n kestävän kehityksen toimikunnan vetäjä Gro Harlem Bruntlandt, kymmenentenä. Hänen edellään ovat mm. Prinssi Charles, David Attenborough ja Al Gore. Koska kyseessä on kaikkien aikojen lista, siltä löytyy niin Fransiskus assisilainen (sija 48) kuin Charles Darwinkin (sija 87) - ja sadantena Joulupukki (heti tv-kokki Jamien Oliverin jälkeen), perusteena ympäristöystävällinen kuljetusjärjestelmä.
Joulupukista tällä listalla tuli mieleen, että kenties joulupukki kuvaakin erinomaisesti suomalaista näkemystä kestävästä kehityksestä. Pukki kuljettaa ympäristöystävällisesti kaiken maailman turhakkeita ja yleisemmin: viilataan vanhoja tuotteita hiukan ympäristöystävällisempään suuntaan, jotta kulutus voi jatkua niin kuin ennenkin.

Joulupukin ja joulun avulla saadaan myös ihmisiä kuluttamaan enemmän kuin muuten. Samoin ekotuotteiden tai tuotteiden ekoversioiden markkinoinnilla kulutus kasvaa, vaikka kenties suuntautuukin jotenkin uudella tavalla.

Kannattaa siis harkita aina aivan ensimmäiseksi: tarvitsenko tätä tuotetta. Ja lahjaa antaessa kannattaa panostaa myös tunteisiin: pieni harkittu esine tai lupaus jostain yhteisestä voi ilahduttaa paljon enemmän kuin suuri ja kallis ostos.

Ympäristövaikuttajin top100 -listaa voikin käyttää apuna etsiessään joululukemista -mieluummin kirjastosta. Siis vähemmän on on enemmän myös Joulun aikaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuluttaminen, ympäristöpolitiikka, joulu