Touhua, rauhaa ja ihmisiä

Torstai 22.12.2011 klo 8:47

even_jouluevas_tarra.jpg

Lapsiperheen joulunalus on touhotuksen ja rauhan vuorottelua. Ja nautin siitä. Välillä kaikki perheenjäsenet touhuavat keittiössä, kun tekeillä on kolme erilais

ta piparkakkuteosta. Piparkakkutalon muuttuminen teokseksi alkoi meillä noin 10 vuotta sitten. Sen jälkeen on syntynyt laivaa, veturia, fokkeria ja ties mitä. Pitkään me vanhemmat kokosimme näitä keskenämme, mutta parina viime vuonna lapset ovat tehneet omia talojaan. Niinpä keskimmäisen ensin tekemä mökki matkasi mummulaan. Sen jälkeen on syntynyt vielä esikoisen tiipii, keskimmäisen huussi ja isän sauna. Piparihässäkkä on meillä sitä oikeaa Joulun yhdessä tekemistä.

Mutta häsellyksen lisäksi nautin siitä, että saan olla välillä aivan rauhassa tekemässä kaikessa rauhassa salaisia yllätyksiä perheenjäsenille ja ystäville: usein silloin, kun muut jo nukkuvat. Pienten harkittujen lahjojen paketointi ajatuksella ilahduttaa itseä ja uskoakseni myös saajaa. Lahjojen hankkiminen onkin minulle ajatusten kohdistamista saajaan, hänen elämäntilanteensa ja kiinnostuksenkohteidensa miettimistä, ihmisen kanssa olemista ainakin ajatuksissa.

Kolmanneksi nautin ihmisten kanssa olemisesta. Jo valmistelujen keskellä on ihanaa rauhoittua välillä tapaamaan ystäviä ja naapureita. Neljäs adventti vierähti melkein kokonaan näin. Keittiössä oli valmistelut ihan kesken, mutta mitä siitä.

Touhu, rauha ja ihmiset. Niistä minun on minun Jouluni tehty.

 

P.S. Ja selvästikin keittiö on joulunajan tärkein paikka ;)

2 kommenttia . Avainsanat: koti, arki, joulu

Ympäristövaikuttajien top100 ja Joulu

Lauantai 4.11.2006 - Eveliina Asikainen

Brittiasiantuntijat ovat laatineet maailmanlaajuisen top100 -listan kaikkien aikojen ympäristövaikuttajista.
Ykkösenä on ympäristöherätysken äiti, Rachel Carson ja sadantena ainoa suomalainen, Joulupukki. Muita suomalaisia listalle ei päässytkään.

Lista painottuu tietysti englanninkielisiin toimijoihin. Paras pohjoismainen on Yk:n kestävän kehityksen toimikunnan vetäjä Gro Harlem Bruntlandt, kymmenentenä. Hänen edellään ovat mm. Prinssi Charles, David Attenborough ja Al Gore. Koska kyseessä on kaikkien aikojen lista, siltä löytyy niin Fransiskus assisilainen (sija 48) kuin Charles Darwinkin (sija 87) - ja sadantena Joulupukki (heti tv-kokki Jamien Oliverin jälkeen), perusteena ympäristöystävällinen kuljetusjärjestelmä.
Joulupukista tällä listalla tuli mieleen, että kenties joulupukki kuvaakin erinomaisesti suomalaista näkemystä kestävästä kehityksestä. Pukki kuljettaa ympäristöystävällisesti kaiken maailman turhakkeita ja yleisemmin: viilataan vanhoja tuotteita hiukan ympäristöystävällisempään suuntaan, jotta kulutus voi jatkua niin kuin ennenkin.

Joulupukin ja joulun avulla saadaan myös ihmisiä kuluttamaan enemmän kuin muuten. Samoin ekotuotteiden tai tuotteiden ekoversioiden markkinoinnilla kulutus kasvaa, vaikka kenties suuntautuukin jotenkin uudella tavalla.

Kannattaa siis harkita aina aivan ensimmäiseksi: tarvitsenko tätä tuotetta. Ja lahjaa antaessa kannattaa panostaa myös tunteisiin: pieni harkittu esine tai lupaus jostain yhteisestä voi ilahduttaa paljon enemmän kuin suuri ja kallis ostos.

Ympäristövaikuttajin top100 -listaa voikin käyttää apuna etsiessään joululukemista -mieluummin kirjastosta. Siis vähemmän on on enemmän myös Joulun aikaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuluttaminen, ympäristöpolitiikka, joulu