Simo Ruottisen vierasblogi: Vihreää yrittäjyyttä

Keskiviikko 26.1.2011 klo 8.43 - Simo Ruottinen

 

Yrittäjyyttä pidetään yhteiskunnassa nykyään suuressa arvossa, niin myös Vihreissä. Yritystoiminnan tavoitteena on yleensä taloudellinen menestys ja kasvu, joka tuo mukanaan hyötyä myös koko yhteiskunnalle mm. työpaikkojen ja verotulojen muodossa. Menestys on kuitenkin kovan työn takana. Se vaatii yrityksen perustajalta osaamista, jonka ohella kiinnostus ja arvot vaikuttavat.

Joskus arvot voivat myös olla tulosta tärkeämpiäkin. Esimerkiksi sosiaaliset yritykset eivät pyri maksimoimaan voittoa. Ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä ajattelu on yhteiskunnassa valtavirtaistunut ja on muillekin yrityksille kilpailuvaltti. Lähes kaikilla toimialoilla on mahdollista ottaa eettiset- ja ympäristönäkökohdat huomioon. Aina tämä ei ole aivan ilmeistä, mutta poliittisesti Vihreitä kysymyksiä eivät ole pelkät ympäristökysymykset, vaan myös yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja siten myös mm. ihan perinteinen kotimainen työllistävä toiminta paikallisen hyvinvoinnin kivijalkana.

Yrityksilläkin on aina omat arvonsa, olivat ne sitten lähtöisin yrittäjistä tai markkinoiden kysynnästä! Vihreät haluaa rakentaa palveluyhteiskuntaa, jossa tarjolla on erikoistuneita, työvoimavaltaisia palveluja. Toisaalta tarvitsemme edelleen myös perinteistä teollisuutta, joskin sielläkin sisältöpalveluiden merkitys kasvaa. Emme ehkä elätä toisiamme vain kännykkäpelejä tekemällä, mutta joka tapauksessa kestävää, vihreää kasvua syntyy palveluiden ja aineettoman kulutuksen sekä energia- ja materiaalitehokkaamman teollisuuden piirissä. Ympäristöliiketoiminta on yksi nopeimmin kasvavista aloista. Ns. viherkaulustyöpaikkojen luominen tukee myös pk-yrittäjyyttä. Lähes mikä tahansa tulevaisuuteen katsova yritys voi siis niin halutessaan olla Vihreä yritys. On myös yrityksen jatkuvuuden kannalta hyvä pysähtyä miettimään, millainen maailma on esim. kahdenkymmenen vuoden kuluttua; Miten voi jo nyt toiminnassaan ennakoida yhteiskunnan säädösten ja kuluttajien arvojen muutokset ja olla ympäristötietoinen edelläkävijä omalla toimialallaan?

Olen usein miettinyt vihreyden ja ekologisuuden, sekä yritystoimintaan kuuluvan rahantekemisen ja kasvun suhdetta ja yhteensovittamista. Nämä tavoitteet eivät ole niin suuressa ristiriidassa, kuin ensinäkemältä voi vaikuttaa. Onhan sentään hyvä, jos idealtaan eettisemmin ja ekologisemmin toimivat yritykset valtaavat markkinoilla suuremman osuuden ja että vaihtoehtoja edes ylipäänsä on tarjolla! Toisaalta muutoksia tällaiseen suuntaan tapahtuu koko ajan myös monissa perinteisistä lähdökohdista aloittaneissa yrityksissä.

Oman pääasiallisen yritystoimintani, vegaanisen ravintola- ja pitopalvelualalla toimimisen Veganissimo –nimellä, tavoitteena on tietysti kannattavuus ja menestys, mutta eettiset ja ekologiset arvot ovat erikoistumisen taustalla. Vaihtoehdon tarjoaminen on oikeastaan suurin motivaatio koko yritystoiminnalleni. Ehkä yrittäjän luonteenpiirteisiin kuuluu silti myös henkilökohtaisempi kunnianhimo, tokihan kaikki haluavat arvostusta osakseen. Tämä arvostuksen mittaaminen kääntyy kovin helposti nykymaailmassa rahan kielelle, mutta ainakin itse haluaisin tulla arvostetuksi ensisijaisesti sen kautta, että yritykseni tekee monella muulla tavalla arvokasta työtä. Saahan yritys tuottaa voittoakin toki korvaukseksi yrittäjän (ja usein, niin meilläkin, yrittäjäpuolison) työlle ja riskille, sekä toiminnan ylläpitämiseksi ja ehkä joskus jopa laajentamiseksikin.

Vihreissä vaikuttava Vihreät yrittäjät ry tuo omalta osaltaan yrittäjänäkökulmaa yrittäjämyönteisessä Vihreissä esiin. Toivotan kaikki vähänkään vihreästi ajattelevat yrittäjät tervetulleeksi Vihreiden yrittäjäjärjestöihin ja kerron mielelläni lisää! On tärkeää, ettei erilaisten yrittäjien moninaisten etujen ajaminen jää vain joidenkin puolueiden ja etujärjestöjen monopoliksi. Esimerkiksi paikalliselle pk-yrittäjälle voivat ihan arkiset yritystoiminnan edellytykset olla läheisempiä ja akuutimpia kysymyksiä kuin vaikkapa se, kiristetäänkö pääomatulojen verotusta muutamalla prosenttiyksiköllä. Pitäisi huomioida eri toimialojen ja eri kokoluokan yritysten näkökulmat, eikä ajatella yrittäjiäkään yhtenä massana. Vihreiden yrittäjien vuoden 2011 hanke on alueellisten yhdistysten verkoston perustaminen. Vihreät ovat yhä kasvavissa määrin myös yrittäjäpuolue!

Kirjoittaja on Vihreät yrittäjät ry:n ja Pirkanmaan Vihreät yrittäjät ry:n puheenjohtaja.

Hän alustaa vihreästä yrittäjäpolitiikasta Vammalan ammattikoulun Ravintola Vakipaikassa pe 28.1. klo 18.

3 kommenttia . Avainsanat: yrittäjyys, vihreät