Pirkanmaan vihreän listan ainekset

Torstai 16.4.2015 klo 22:17

Tunnustan. Olen vaaliaddikti. Aloin tehdä vaalityötä näihin vaaleihin jo ennen europarlamenttivaaleja ja teen sitä vaaleihin asti.


Kaiken lisäksi teen työtä nimenomaan puolueelle, en yksittäiselle ehdokkaalle. Suomalaisessa järjestelmässä ääni menee kuitenkin sille listalle, jonka ehdokasta äänestät.

Minun listani on ollut selvä koko ajan, olenhan ollut etsimässä Pirkanmaan vihreitä ehdokkaita viime keväästä asti ja tukemassa heitä kaikkia. 

Mistä on siis Pirkanmaan vihreä lista tehty?

• Listamme on tehty innokkaista ja asiantuntevista nuorista, jotka vastustavat eriarvoistumista. Olga Haapa-aho ja Iiris Suomela puolustavat opiskelijan asemaa, suomalaista koulutusjärjestelmää ja eläinten oikeuksia - kaikkea faktoilla ja asenteella.


• Listamme on tehty poliittisesta kokemuksesta ja kyvystä tehdä päätöksiä: ministerinä, kansanedustajana ja europarlamentaarikkona toiminut Satu Hassi sekä Oras Tynkkysen avustajana ja Tampereen apulaispormestarina toiminut Olli-Poika Parviainen.


• Listamme on tehty maakunnan tuntemuksesta ja yhteistyökyvystä. Maakuntahallituksessa ovat Pirkanmaan vihreää kehittämistä ajaneet ylöjärveläinen lasten mielenterveystyön asiantuntija Minna Sorsa sekä rauhanturvaaja Juhana Suoniemi.


• Listamme on tehty työelämän ja talouden asiantuntemuksesta. Ekonomi Jaakko Mustakallio puhuu asioista vauhdilla ja diplomi-insinööri Jaakko Stenhäll vakuuttaa rauhallisesti. Molemmilla on asiantuntemusta ja näkemystä puheensa taustalla. Kangasalalainen Riitta Santala-Köykkä on kulttuurin ammattilainen ja pätkätyön asiantuntija, joka haluaa joustavuutta erilaisten elämäntilanteiden yhteensovittamiseen. 

• Listamme on tehty ympäristöasiantuntemuksesta ja halusta puolustaa luontoa ja muita äänettömiä. Lakimies Miisa Karjalainen on jätelain asiantuntija, Tampereen yliopiston ympäristökoordinaattori Saana Raatikainen on sitkeästi edistänyt kestävää kehitystä työssään ja gynekologi Maija Kajan on tehnyt käytännön kehitysyhteistyötä.


• Listamme on tehty koulun, nuorten ja kulttuurin puolustamisesta: Maailman parasta koulua puolustavat työssään ja puheissaan ylöjärveläinen Jussi Kytömäki, akaalainen Heli Piirainen sekä nokialainen ammattikoulun opettaja Antti Tomminen


• Listamme on tehty terveydenhuollon, sosiaalityön ja arjen turvallisuuden tuntemuksesta. Sairaanhoitajat Hanna-Kaisa Heilimo ja Petri Siuro kohtaavat näitä asioita työssään, kuten myös poliisi Anna-Kaisa Heinämäki. Puutarhuri Marko Mannila on saanut kokea laman konkreettisesti työttömyytenä. Kuitenkin hän haluaa tehdä työtä kaikille tasa-arvoisen Suomen puolesta.


Nämä kuvaukset olivat tietysti vahvoja pelkistyksiä. Jokaisen ehdokkaan olisin voinut mainita useammassakin kohdassa. Tutustu itse paremmin ja äänestä vihreää.

Nyt jos koskaan!

1 kommentti . Avainsanat: vihreät, Pirkanmaa, vaalit, 2015

Kunnallisvaalit lähestyvät: ehdokkaat asetettu ja kampanja avattu

Lauantai 22.9.2012

eveliina_asikainen_net.jpg

Moni varmaan havahtui kunnallisvaalien lähestymiseen tämän viikon puolivälissä, kun puolueiden ehdokaslistat julkistettiin. Itselle se oli vaalikampanjoinnin ensimmäisen ja työläimmän vaiheen – ehdokashankinnan – päätös. Sastamalassa onnistuimme kohtalaisen hyvin. Saimme saman verran ehdokkaita kuin viime vaaleissa.

Listamme on monipuolinen. Meillä on eri-ikäisiä ja taustoiltaan erilaisia ehdokkaita monipuolisesti Sastamalan alueelta. Tosin pohjois-Sastamalasta ei ole ketään. Erityisen iloinen olen siitä, että meillä on myös ehdokas Kiikoisista, Annika Hepokorpi.

Listan valmistuttua alkoi näkyvä vaalityö. Viikon aikana olen huolehtinut ehdokasvalokuvauksen järjestelyistä, päivittänyt omille sivuille kunnallisvaaliteemat, vastannut pariin vaalikoneeseen sekä tehnyt lyhyen esittelyn Vihreän Sastamalan sivuille. Olen myös auttanut uusia ehdokkaita kertomalla heille joidenkin vaalikonekysymysten taustoja. Ja lopuksi organisoin pikaisesti Kiva kunta -tapahtuman Vammalan torille vihreiden ensimmäisenä yhteisenä kampanjapäivänä. Lisäksi olemme yhdessä sovitelleet vaalipaneelejen ja ehdokkaitten aikatauluja.

Tänään sitten lähdin kahden ensikertalaisen ehdokkaan - Jaska Levon ja Eeva Puumalan kanssa torille avaamaan kampanjaamme. Ajatuksemme oli kerätä ihmisiltä kuvauksia siitä, mikä Sastamalassa on kivaa, mikä kehitettävää. Vihreissä tuulitakeissa meidät huomattiin hyvin ja kävimme mukavia keskusteluja, joiden lomassa tarjoilin oman puutarhan omenoita.

Kivoina asioina tuli esille hieno luonto, turvallisuus ja Sastamalan sopiva koko. Kaupungistamme löytyy hyvin palveluita, mutta se ei kuitenkaan ole liian iso. Sopiva koko liittyy myös palveluitten ihmisläheisyyteen. Yksittäisistä palveluista mainittiin hyvänä asiana eläkeläisten kuntosaliryhmät. Niillä onkin huomattava terveyttä ylläpitävä vaikutus.

Kehitettäviksi asioiksi mainittiin. tonttitarjonnan parantaminen, liikenneyhteyksien kehittäminen kaupungin sisällä sekä hienon luonnon parempi hyödyntäminen: esim. uusien polkujen ja ulkoilureittien perustaminen. Lisäksi tuli esille monia terveyden- ja vanhustenhuoltoon liittyviä kysymyksiä, jotka kaikki kytkeytyvät siihen yleiseen ajatukseen että terveydenhuollon palvelut tulisi säilyttää nykyisellä tasolla. Kehitettävää löytyi myös monista byrokraattisista käytännöistä, jotka vaikeuttavat vapaaehtoistyötä vanhustenhuollossa.

Tämä lauantaiaamupäivän keskusteluhetki osoitti, että Vihreän liiton kunnallisvaaliohjelma ja omat vaaliteemani pureutuvat samoihin asioihin kuin ihmiset torilla: hyvän elämän politiikkaan.

Tästä on hyvä jatkaa kohti kunnallisvaaleja. Eevan kanssa ideoimme jo seuraavan tapahtuman. Kampanjassamme on selvästi kaikuja Pekka Haaviston keväisestä vaalikampanjasta. Niin luova juttu nytkin on kehitteillä.

Ja toki lämmitti sekin palaute, että kivointa Sastamalassa on nähdä mun kaunis naamani torilla syyskuisena aamuna.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, vihreät, sastamala

Upea yhteistyön kampanja Pirkanmaan Vihreillä

Lauantai 16.4.2011 klo 22:27 - Eveliina Asikainen

Lauantai-ilta ja vaalikampanja osaltani ohi. Viimeiset esitteet jaoin tänään Vammalan torilla, Nokian City-marketissa ja Ideaparkissa. Näissäkin tilanteissa näkyi Pirkanmaan vihreiden kampanjan voima - yhteistyö. Joka paikassa oli mukavasti niin ehdokkaita kuin tukiryhmäläisiä ehdokkaat olivat avoimesti ilmoittaneet muille mahdollisuudesta tulla kampanjoimaan yhdessä.

Aamun ihanuus olivat yhden karkkulaisen tukiryhmäläisen eilisiltana leipomat 102-suklaakeksit. Vammalan torilla hääräsi runsaasti vihreätakkista porukkaa, joka sai keittää kahvia sekä tarjota leivonnaisia minkä ehti. Tarjosimme hyvän vaihtoehdon Kokoomuksen ja Keskustan meiningille. Ehdokkaista paikalla kävivät myös Maija Kajan ja Minna Sorsa.

Nokialla vastassa oli Leo Lähteen aktiivinen ja energinen tukiryhmä. Paikalle tuli myös valtavan ehtivä maahanmuuttajaehdokkaamme Aziz Sheikani. Lehtiä ja esitteitä otettiin vastaan todella hyvin ja sainpa kuulla jonkun jo äänestäneenkin minua.

Lempäälän Ideaparkissa vaihdoin vuoroa kansanedustaja Oras Tynkkysen kanssa. Paikalla ostoskeskuksen vilinässä olivat myös kokenut lempääläläinen kunnallispoliitikko Killi Jokila sekä teekkariehdokas Riku Merikoski. Siis yhden päivän aikana olen saanut olla jollain tavalla mukana tai yhteistyössä kahdeksan muun ehdokkaan kanssa.

Tämä kuvaa hyvin koko kampanjaa. Yhteistyötä on ollut paljon. Sen avulla on syntynyt Uusi Pirkanmaa -vaalilehti sekä Hyvä elämä Pirkanmaalla -kiertue. Vihreiden naisten yhteistyönä on taas mm. zumbattu, tavattu ihmisiä Tampereen kävelykadulla sekä keskusteltu ruokapolitiikasta Satu Hassin kanssa: kiitos yhteistyöstä Maija, Minna, Mellu, Emilia, Killi, Anna-Kaisa, Hanna ja Ulriikka.

Yhteistyö on näkynyt myös Tampereen Vihreiden järjestämissä tilaisuuksissa. Esimerkiksi huhtikuun alussa pohdimme Kirsikka Siikin ja ympäristöjärjestöjen edustajien kanssa kaupunkiluonnon tulevaisuutta.

Ja vähintään vaalimökillä ollaan tehty töitä yhdessä, vastattu kysymyksiin ja täydennetty toisiamme myös Olli-Pojan, Pietin, Petrin ja Paavo-Einarin kanssa. Hienoa on ollut tehdä tätä yhteistyötä ja se on myös tuonut kampanjalle voiman. Yhteistyö on ulottunut upeasti myös tukiryhmiin. Kiitän siis yleisesti kaikkia taustajoukkojamme, mutta erityisesti Tuilaa Vihreän Pirkanmaan toimistolla sekä omaa kampanjaporukkaani niin maakunnassa kuin Tampereella.

Huomenna jännitämme yhdessä, ketkä kaksi - tai kenties kolme meistä päätyvät kansanedustajiksi. Ja sinä voit vielä vaikuttaa siihen tulokseen äänestämällä yhtä meistä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit, Pirkanmaa, vihreät

Saavutuksia ja tavoitteita

Torstai 14.4.2011 klo 19:07 - Eveliina Asikainen

Vaalikentillä kysytään usein, mitä vihreät ovat saaneet aikaan tai mitä haluamme saavuttaa. Alla olevassa puussa on havainnollisesti sekä viime vaalikauden saavutukset että ulompana tavoitteitamme.

Osa tavoitteista on puolustettavia ja kehitettäviä hyvinvointiyhteiskunnan ominaisuuksia, vaikkapa maksuton koulutus ja perustulo Osa taas vaatii kunnianhimoista ympäristönsuojelu- ja luonnonsuojelupolitiikkaa, kuten ilmastolaki, puhtaat vedet ja puhdas ruoka. Ja kolmanneksi löytyy tavoitteita, jotka liittyvät avoimen, onnellisen ja kohtuullisen Suomen kehittämiseen, vaikkapa onnellisuusmittarien ottaminen käyttöön hyvinvointia arvioinnissa.

Iloitsetko saavutuksista? Kannatatko tavoitteita? Äänestä siis vihreitä. Sunnuntaina voit.

saavutukset.jpg

1 kommentti . Avainsanat: vihreät, politiikka, saavutukset, tavoitteet

Vihreitä on monenlaisia

Maanantai 11.4.2011 klo 23:12

Vihreisiin liittyy monia ennakkoluuloja: luonnosta mitään tietäviä pipertäjiä, jotka eivät siellä kuitenkaan pärjää; elämää kokemattomia besserwissereitä jne. Helsingissä ehdolla oleva Leo Stranius ravistelee blogissaan osaa vihreisiin liittyvistä ennakkoluuloista.

Koulutuksen ja koulussa pärjäämisen puolesta täytä jokusia Leon alussa mainitsemista piirteistä. Oma omituiseni on maalainen alkuperä.

Viimeksi Aamulehden paneelissa päätoimittaja Jorma Pokkinen kysyi minulta: "Miten vihreä voi asua maalla?" No, olen asunut maalla suurimman osan ikääni ja vihreä olen ollut jo ennen kuin vihreitä oli olemassakaan puolueena, noin vuodesta 1983, kun aloin vetää lasten luontokerhoa Puumalassa.

Sanoisin, että maalaistaustani tuo enemmän sävyjä ja tietynlaista syvyyttä vihreyteeni. On asioita, joissa en osaa olla yhtä jyrkkä kuin kaupunkilaiset toverini , mutta moniin asioihin liittyy myös monenlaista käytännöllistä tietoa.

Enemmän omasta taustastani löytyy täältä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vihreät, ennakoluulot

Simo Ruottisen vierasblogi: Vihreää yrittäjyyttä

Keskiviikko 26.1.2011 klo 8:43 - Simo Ruottinen

 

Yrittäjyyttä pidetään yhteiskunnassa nykyään suuressa arvossa, niin myös Vihreissä. Yritystoiminnan tavoitteena on yleensä taloudellinen menestys ja kasvu, joka tuo mukanaan hyötyä myös koko yhteiskunnalle mm. työpaikkojen ja verotulojen muodossa. Menestys on kuitenkin kovan työn takana. Se vaatii yrityksen perustajalta osaamista, jonka ohella kiinnostus ja arvot vaikuttavat.

Joskus arvot voivat myös olla tulosta tärkeämpiäkin. Esimerkiksi sosiaaliset yritykset eivät pyri maksimoimaan voittoa. Ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä ajattelu on yhteiskunnassa valtavirtaistunut ja on muillekin yrityksille kilpailuvaltti. Lähes kaikilla toimialoilla on mahdollista ottaa eettiset- ja ympäristönäkökohdat huomioon. Aina tämä ei ole aivan ilmeistä, mutta poliittisesti Vihreitä kysymyksiä eivät ole pelkät ympäristökysymykset, vaan myös yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja siten myös mm. ihan perinteinen kotimainen työllistävä toiminta paikallisen hyvinvoinnin kivijalkana.

Yrityksilläkin on aina omat arvonsa, olivat ne sitten lähtöisin yrittäjistä tai markkinoiden kysynnästä! Vihreät haluaa rakentaa palveluyhteiskuntaa, jossa tarjolla on erikoistuneita, työvoimavaltaisia palveluja. Toisaalta tarvitsemme edelleen myös perinteistä teollisuutta, joskin sielläkin sisältöpalveluiden merkitys kasvaa. Emme ehkä elätä toisiamme vain kännykkäpelejä tekemällä, mutta joka tapauksessa kestävää, vihreää kasvua syntyy palveluiden ja aineettoman kulutuksen sekä energia- ja materiaalitehokkaamman teollisuuden piirissä. Ympäristöliiketoiminta on yksi nopeimmin kasvavista aloista. Ns. viherkaulustyöpaikkojen luominen tukee myös pk-yrittäjyyttä. Lähes mikä tahansa tulevaisuuteen katsova yritys voi siis niin halutessaan olla Vihreä yritys. On myös yrityksen jatkuvuuden kannalta hyvä pysähtyä miettimään, millainen maailma on esim. kahdenkymmenen vuoden kuluttua; Miten voi jo nyt toiminnassaan ennakoida yhteiskunnan säädösten ja kuluttajien arvojen muutokset ja olla ympäristötietoinen edelläkävijä omalla toimialallaan?

Olen usein miettinyt vihreyden ja ekologisuuden, sekä yritystoimintaan kuuluvan rahantekemisen ja kasvun suhdetta ja yhteensovittamista. Nämä tavoitteet eivät ole niin suuressa ristiriidassa, kuin ensinäkemältä voi vaikuttaa. Onhan sentään hyvä, jos idealtaan eettisemmin ja ekologisemmin toimivat yritykset valtaavat markkinoilla suuremman osuuden ja että vaihtoehtoja edes ylipäänsä on tarjolla! Toisaalta muutoksia tällaiseen suuntaan tapahtuu koko ajan myös monissa perinteisistä lähdökohdista aloittaneissa yrityksissä.

Oman pääasiallisen yritystoimintani, vegaanisen ravintola- ja pitopalvelualalla toimimisen Veganissimo –nimellä, tavoitteena on tietysti kannattavuus ja menestys, mutta eettiset ja ekologiset arvot ovat erikoistumisen taustalla. Vaihtoehdon tarjoaminen on oikeastaan suurin motivaatio koko yritystoiminnalleni. Ehkä yrittäjän luonteenpiirteisiin kuuluu silti myös henkilökohtaisempi kunnianhimo, tokihan kaikki haluavat arvostusta osakseen. Tämä arvostuksen mittaaminen kääntyy kovin helposti nykymaailmassa rahan kielelle, mutta ainakin itse haluaisin tulla arvostetuksi ensisijaisesti sen kautta, että yritykseni tekee monella muulla tavalla arvokasta työtä. Saahan yritys tuottaa voittoakin toki korvaukseksi yrittäjän (ja usein, niin meilläkin, yrittäjäpuolison) työlle ja riskille, sekä toiminnan ylläpitämiseksi ja ehkä joskus jopa laajentamiseksikin.

Vihreissä vaikuttava Vihreät yrittäjät ry tuo omalta osaltaan yrittäjänäkökulmaa yrittäjämyönteisessä Vihreissä esiin. Toivotan kaikki vähänkään vihreästi ajattelevat yrittäjät tervetulleeksi Vihreiden yrittäjäjärjestöihin ja kerron mielelläni lisää! On tärkeää, ettei erilaisten yrittäjien moninaisten etujen ajaminen jää vain joidenkin puolueiden ja etujärjestöjen monopoliksi. Esimerkiksi paikalliselle pk-yrittäjälle voivat ihan arkiset yritystoiminnan edellytykset olla läheisempiä ja akuutimpia kysymyksiä kuin vaikkapa se, kiristetäänkö pääomatulojen verotusta muutamalla prosenttiyksiköllä. Pitäisi huomioida eri toimialojen ja eri kokoluokan yritysten näkökulmat, eikä ajatella yrittäjiäkään yhtenä massana. Vihreiden yrittäjien vuoden 2011 hanke on alueellisten yhdistysten verkoston perustaminen. Vihreät ovat yhä kasvavissa määrin myös yrittäjäpuolue!

Kirjoittaja on Vihreät yrittäjät ry:n ja Pirkanmaan Vihreät yrittäjät ry:n puheenjohtaja.

Hän alustaa vihreästä yrittäjäpolitiikasta Vammalan ammattikoulun Ravintola Vakipaikassa pe 28.1. klo 18.

3 kommenttia . Avainsanat: yrittäjyys, vihreät

Yhdessä tekemisen meininkiä

Maanantai 10.1.2011 klo 23:40 - Eveliina Asikainen

Tänään osallistuin pariin palaveriin, joissa suunniteltiin Pirkanmaan vihreiden vaalikampanjaa. Tunnelma oli molemmissa tilaisuuksissa innostunut ja keskusteleva.

Olen nyt kolmatta kertaa kansanedustajaehdokkaana Pirkanmaalla ja ilokseni huomaan, että kampanjan teko on kerta kerran jälkeen suunnitelmallisempaa, mutta samalla luovaa. Kampanjan teossa yhdistyy tällä hetkellä sopivana sekoituksena nuoruuden into ja mielikuvitus sekä konkarien kokemus.

Tilaisuuksissa oli avoin, keskusteleva ja inspiroituva henki. Kokemuksia ja ideoita jaettiin avoimesti. Ja vastaavasti ne otettiin vastaan kehiteltäviksi yhteisiksi voimavaroiksi.

Enempää en julkisesti sano, mutta meillä on lupa odottaa erinomaista yhdessä tekemisen meiningistä kumpuavaa Vihreää vaalikampanjaa Pirkanmaalla.

Kaikki tällä hetkellä nimetyt pirkanmaalaiset vihreät kansanedustajaehdokkaat löytyvät täältä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit, kampanjointi, vihreät, Pirkanmaa

Vihreillä on parhaat aplodit

Maanantai 28.5.2007 - Eveliina Asikainen

Viikonloppu hurahti Vihreän liiton puoluekokouksessa Espoossa. Tunnelma oli elähdyttävä ja puheet innostavia, mutta kenties parasta oli se, kuinka kaikkia puhujia kannustettiin. Vihreä aplodeerauskulttuuri on vertaansa vailla.

Mutta vakavasti ottaen. On hienoa kuulua puolueeseen, jossa mielipiteiden esittämistä arvostetaan ja puheenvuorojen tekemiseen suhtaudutaan vakavasti. Ja on myös hienoa nähdä kokouksen puheenjohtajien pitävän huolta aikatauluista ja oikeanmukaisesata puheenvuorojen jaosta lempeästi mutta kuitenkin tiukasti. Monella tieteellisen seminaarin vetäjällä olisi paljon opittavaa.

Hyvän vaalituloksen jälkeen myös kokouksen ilmapiiri oli eteenpäinmenevä. Ja aivan oikein työnsä jättävä puoluesihteeri Ari Heikkinen kehotti meitä paikallisia olemaan radikaalimpia kuin hallituksen jäsenet tai kansanedustajat. Suuret aplodit tästä Arille, sillä muutenhan puolue pysähtyy. Pidän tämän ohjenuoranani myös paikallispolitiikassa.

Henkilövalinnatkin sujuivat melkoisen mukavasti, vaikka en varmaan ole ainoa, jota ihmetyttää kuinka puoluejohdossa on tilaa kahdelle kolmikymppiselle helsinkiläiselle naiselle. Yksi samanikäinen nuori mies Jyväskylästä olisi tehnyt hyvää, mutta tulos ilmentää tietysti myös kannattajakuntamme ikä-, sukupuoli- ja kotipaikkajakaumaa.

Oma vihreä urani jatkuu nyt Vihreän liitonvaltuuskunnan jäsenenä. Toivon osaltani kaventani siellä maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelua ja auttavani muunkin ympäristöpolitiikan kuin energiakysymysten pääsyä paremmin esille vihreiden asialistalla.

Kotona odotti muuten valtavasti rehahtanut voikukkakasvusto, jota on tänään kuritettu vikatteella.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puoluekokous, vihreät