Lähi- ja luomuruokaa Suodenniemelle

Share |

Tiistai 22.12.2009 - Eveliina Asikainen


Valtuustoaloite

Suodenniemen koulun keittiöstä lähi- ja luomuruokakeittiö

Ruokahuollossa ja aterioiden järjestämisessä on monenlaisia kehitys- ja arvostustrendejä. Toisaalta erityisesti laitoshuollossa tavoitellaan tehokkuutta ja varmoja palveluketjuja, toisaalta koulujen oppilaiden vanhemmat arvostavat paikallisesti tuotetuista raaka-aineista tehtyä ruokaa. Sastamalan kokoisessa laajassa kaupungissa on mahdollista erikoistua alueellisesti ja toteuttaa molempia trendejä. Myös kaupungin luottamusmiesten keskuudessa on halua kehittää lähiruuan ja luomuraaka-aineiden käyttöä, sillä Keskustan valtuustoryhmä on jättänyt syksyllä 2009 valtuustoaloitteen asiasta.

Luomu- ja lähiruuan käytön lisääminen on myös osa hallituksen linjaamaa kestävien hankintojen toimintaohjelmaa. Sen mukaan sesonginmukaista, kasvista tai luomua tulisi tarjota vähintään kerran viikossa vuoteen 2010 mennessä ja vähintään kaksi kertaa viikossa vuoteen 2015mennessä.

Esitämme että Sastamalan kaupungissa aloitettaisiin kaksivuotinen kokeilu, jolla tutkittaisiin lähi- ja luomuruuan käytön mahdollisuuksia sekä sen vaikutuksia esim. raaka-aineiden hankintaan, ruuan hintaan ja asiakastyytyväisyyteen.. Ko. aikana ei tehdä vielä merkittäviä muutoksia koulujen päivähoidon ruokahuoltoverkossa tai hankintakäytännöissä, vaan kokeilun tuloksia käytetään osana opetuksen ja päivähoidon ruokapalvelujen kehittämistä sekä apuna mietittäessä laajamittaisempaa hankintojen kestävyyden ohjeistusta.

Esitämme kokeilun toteuttamista Suodenniemen koulun keittiö muutetaan valmistuskeittiöksi, jossa ruoka tuotetaan mahdollisimman suuressa määrin luonnonmukaisesti ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Perusteluina juuri Suodenniemen koulun keittiön kehittämiselle tähän suuntaan esitämme seuraavaa:

Maantieteellisesti Suodenniemen koulu sijaitsee niin kaukana, että kuljetuskustannuksissa voitaisiin säästää huomattavasti, kun ruoka valmistettaisiin siellä paikan päällä.

Lähi- ja luomuruokakeittiö Suodenniemen koululla vahvistaisi Suodenniemen imagoa ja houkuttelevuutta maaseutumaisena kaupunginosana.

Suodenniemen koulu on sopivan kokoinen yksikkö luomu- ja lähiruokakokeilun toteuttamiseen ja alueella tiedetään olevan myös luomutuottajia.

Esitämme myös, että kokeilun mahdollistamiseksi Suodenniemen koulun keittiölle laaditaan oma hankintaohje, jossa määritellään, miten luonnonmukaista tuotantoa ja lähellä tuotettua ruokaa painotetaan ko. keittiön hankinnoissa.

Sastamalassa 14.12.2009

Vihreä Sastamala -valtuustoryhmä

Avainsanat: lähiruoka, luomu, kunnallispolitiikka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini