Näemmekö koko norsun - ehdokas hyvinvointialuetta hahmottamassa

Share |

Maanantai 20.12.2021 klo 17:22


Aluevaalit ovat reilun kuukauden päästä. Olen viimeisen parin viikon aikana vastannut vaalikoneisiin ja hahmotellut omia teemojani. Olen lukenut puolueen vaaliohjelmaa ja Pirkanmaan liiton tasusta-aineistoja sekä muiden ehdokkaiden esittelyjä ja monenlaisia kirjoituksia lehdistä ja verkosta. Kaiken tämän keskellä olen miettinyt, miten kuvaisin näkemääni, lukemaani ja kokemaani.

Tutussa vertauksessa sokeat tunnustelevat norsua, yksi jalasta, toinen hännästä, kolmas korvasta, neljäs syöksyhampaasta ja kuvailevat näkemäänsä. Kuvaukset kertovat aivan erilaisista otuksista. Hyvinvointialueen kanssa on vähän sama tilanne. Paitsi että jotkut katsovat sisältä (norsun suolistosta, keuhkoista tai aivoista) käsin, jotkut ihon pinnalta, jotkut norsun jalan alta. Nämä ovat tärkeitä näkemyksiä, sillä ne tuovat yksityiskohtaista tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteellisista, toiminnallisista ja sisällöllisistä ongelmista.

Omissa näkemyksissäni olen koettanut päästä hieman etäämmälle norsustamme. Nousta puuhun tai kenties jopa lentoon. En uskalla väittää, että minulla olisi petolinnun katseen tarkkuutta kaikille yksityiskohdille (saati röntgenkatsetta, jolla pääsisin otuksen sisään). Toivon kuitenkin, että olen onnistunut näkemään koko norsun, havainnoimaan jotain sen yleisestä käyttäytymisestä ja käsittelemään niitä asioita, hyvinvointialueen valtuusto tulee ensimmäisellä kaudellaan päättämään.

Tekstini ovat vielä keskeneräsiä, sillä näkemykset muodostuvat yhä. Tervetuloa kuitenkin sivujeni aluevaaliosioon lukemaan lisää.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini