Pirkanmaan vihreän listan ainekset

Torstai 16.4.2015 klo 22:17

Tunnustan. Olen vaaliaddikti. Aloin tehdä vaalityötä näihin vaaleihin jo ennen europarlamenttivaaleja ja teen sitä vaaleihin asti.


Kaiken lisäksi teen työtä nimenomaan puolueelle, en yksittäiselle ehdokkaalle. Suomalaisessa järjestelmässä ääni menee kuitenkin sille listalle, jonka ehdokasta äänestät.

Minun listani on ollut selvä koko ajan, olenhan ollut etsimässä Pirkanmaan vihreitä ehdokkaita viime keväästä asti ja tukemassa heitä kaikkia. 

Mistä on siis Pirkanmaan vihreä lista tehty?

• Listamme on tehty innokkaista ja asiantuntevista nuorista, jotka vastustavat eriarvoistumista. Olga Haapa-aho ja Iiris Suomela puolustavat opiskelijan asemaa, suomalaista koulutusjärjestelmää ja eläinten oikeuksia - kaikkea faktoilla ja asenteella.


• Listamme on tehty poliittisesta kokemuksesta ja kyvystä tehdä päätöksiä: ministerinä, kansanedustajana ja europarlamentaarikkona toiminut Satu Hassi sekä Oras Tynkkysen avustajana ja Tampereen apulaispormestarina toiminut Olli-Poika Parviainen.


• Listamme on tehty maakunnan tuntemuksesta ja yhteistyökyvystä. Maakuntahallituksessa ovat Pirkanmaan vihreää kehittämistä ajaneet ylöjärveläinen lasten mielenterveystyön asiantuntija Minna Sorsa sekä rauhanturvaaja Juhana Suoniemi.


• Listamme on tehty työelämän ja talouden asiantuntemuksesta. Ekonomi Jaakko Mustakallio puhuu asioista vauhdilla ja diplomi-insinööri Jaakko Stenhäll vakuuttaa rauhallisesti. Molemmilla on asiantuntemusta ja näkemystä puheensa taustalla. Kangasalalainen Riitta Santala-Köykkä on kulttuurin ammattilainen ja pätkätyön asiantuntija, joka haluaa joustavuutta erilaisten elämäntilanteiden yhteensovittamiseen. 

• Listamme on tehty ympäristöasiantuntemuksesta ja halusta puolustaa luontoa ja muita äänettömiä. Lakimies Miisa Karjalainen on jätelain asiantuntija, Tampereen yliopiston ympäristökoordinaattori Saana Raatikainen on sitkeästi edistänyt kestävää kehitystä työssään ja gynekologi Maija Kajan on tehnyt käytännön kehitysyhteistyötä.


• Listamme on tehty koulun, nuorten ja kulttuurin puolustamisesta: Maailman parasta koulua puolustavat työssään ja puheissaan ylöjärveläinen Jussi Kytömäki, akaalainen Heli Piirainen sekä nokialainen ammattikoulun opettaja Antti Tomminen


• Listamme on tehty terveydenhuollon, sosiaalityön ja arjen turvallisuuden tuntemuksesta. Sairaanhoitajat Hanna-Kaisa Heilimo ja Petri Siuro kohtaavat näitä asioita työssään, kuten myös poliisi Anna-Kaisa Heinämäki. Puutarhuri Marko Mannila on saanut kokea laman konkreettisesti työttömyytenä. Kuitenkin hän haluaa tehdä työtä kaikille tasa-arvoisen Suomen puolesta.


Nämä kuvaukset olivat tietysti vahvoja pelkistyksiä. Jokaisen ehdokkaan olisin voinut mainita useammassakin kohdassa. Tutustu itse paremmin ja äänestä vihreää.

Nyt jos koskaan!

1 kommentti . Avainsanat: vihreät, Pirkanmaa, vaalit, 2015

Kadehdin teidän torielämää, sanoi huittislainen vihreä

Sunnuntai 21.10.2012 klo 23:02

Tänä vuonna ei ole ollut syyslomaohjelmasta pulaa, vaikka olen viettänyt viikon aivan kotona. Siitä ovat pitäneet vaalit huolen.

Maanantaina vaalityö alkoi vahtimalla Eeva Puumalan kipeitä lapsia hänen ollessaan Tyrvään Sanomien haastattelussa Mika Sillanpään kanssa. Eevan jo tultua tuli samaisesta lehdestä kiperä kysymys paikallisesta autourheiluradasta. Tiesin sentään asiasta riittävästi antaakseni kelvollsien vastauksen.

Maanantaina oli vielä kaupunginhallituksen julkinen kokokous. Ilmeisesti vain n. 9% kaikista Suomen kunnista on joskus järjestänyt sellaisen. Sylvään koulun salissa oli kuuntelijoita parikymmentä, mutta lähetys oli kuunneltavissa nettiradion kautta. Kokouksessa äänestimme  tulevan kaupunginjohtajan pestin määräaikaisuudesta. Olin määräaikaisuuden kannalla, mutta hävisimme 10-7.

Tiistaina autoilin pitkin sivuteitä jakamassa n. 300 vaalilehteä. Maisemat olivat Kärppälässä ja Kutalassa kauniita. Toivottavasti sieltä tulee ääniäkin.

Keskiviikkoaamuna ohjelmassa oli Tampereen radion vaalikeskustelu Vammalan torilla. Haastattelussa mm. kommentoin sitä sitkeää väitettä, että Vihreät valittavat kaikesta. Eihän se niin mene, suurin osa valittajista on muita. Me yritämme vaikuttaa päätöksenteon aikana niin, että kaupunkikuvasta tulee hyvää.

Torstai oli varsinaisesta vaalityöstä välipäivä, mutta perjantaina hulina jatkui taas. Järjestimme Eevan ja Helvin kanssa kahvitarjoilun paikallisen kyläkauppa Maisan kahvilassa. Leivoimme kaikki niin ylen määrin, että tarjottavaa riitti seuraavallekin päivälle, mutta hyvä niin.

http://helvi.pikkasenkuti.com/vihreat/karkun_helmet.jpg

Lauantai oli nimittäin upea vaalitoripäivä Vammalassa. Sen jäljiltä huittislainen vihreä kadehti torielämäämme. Huvittavaa kyllä moni sastamalalainen kadehtii huittislaisten marketteja. Minä kyllä nautin enemmän torista kuin marketeista, ja aion kyllä pitää huolta siitä, että keskustan kehittämiseen panostetaan.

Torilla paistoimme lettuja (kuvassa Eeva ja Katariina), järjestimme ongintaa lapsille ja pyysimme ihmisiä veikkaamaan vihreitten äänisaalista. Aurinko paistoi, kaikilla oli hyvä mieli... eihän me oltais maltettu lähteä sieltä pois ollenkaan.

Letunpaisto on hauskaa

Tänään varsinainen vaalitapahtuma oli vasta illalla: kansalaiskeskustelu lukioverkon kehittämisestä Mouhijärven lukiolla. Päivällä luin lukioselvityksen ja vähän laajemminkin taustoja. Illalla menin tilaisuuteen vähän jännittyneenäkin, mutta keskustelu oli tosi asiallista, vaikkakin tiukkaa. Ja minua osallistuminen auttoi muodostamaan näkemystä lukiokysymykseen.

Muistakaahan ennakkoäänestää. Se onnistuu vielä maanantaina ja tiistaina. Tai sitten käyttäkää äänioikeuttanne sunnuntaina. Viikon päästä tiedetään jo, kuinka on käynyt!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalikampanja, kunnallisvaalit, tori, lukiot

Terveisiä torilta ja tavataan taas!

Lauantai 13.10.2012 klo 19:39

Tämän kampanjaviikon huipennus oli kampanjointi tänään Vammalan torilla. Viikkoon on sisältynyt paljon muutakin toimintaa: lehden viimeistelyä, julisteiden levitystä, mainoksen taittoa haastattelujen sopimista... blogit Alueviestin vaaliblogiin olen viikon aikana kirjoittanut radoista, ennaltaehkäistystä sekä lukiokoulutuksesta.

Torikampanjoinnin aloitus on kuitenkin aina yhtä jännittävää ja aina samanlaisen huikean talkootyön kokoonjuoksemisen tulos. Mutta taas kerran teltta oli pystyssä, kahvia, teetä ja piirakkaa tarjolla ja lehdet tulleet painosta. Ja yllätykseksi ehdokkaamme Eeva toi torille syntymäpäiväkakun.

Vilinää torilla olikin, kun siellä olivat paikalla lähes kaikki ehdokkaita asettaneet ryhmät ja lisäksi Vammalan Yrittäjät olivat järjestäneet vaalipaneelin torille. Sen voi kuunnella Sopulin nettiradion kautta. Kun itse osallistuin vaalipaneeliin, jäivät keskustelut äänestäjien kanssa vähemmälle, mutta piirkka ja kakku näyttivät huvenneen sinä aikana, jonka vietin paneelissa. Muut ehdokkaat kehuivat meininkiä.

Ensi lauantaina tavataan taas torilla. Muita ensi viikon tapahtumia:

  • Keskiviikkona 17.10. olen torilla, kun siellä on Tampereen Radion vaalikiertue klo 10-11.
  • Perjantaina 19.10. karkkulaiset vihreät ehdokkaat (Karkun Vihreät Helmet) Eeva, Helvi ja Eve tarjoavat kahvit kyläkauppa Maisassa.
Ja muista: Ennakkoäänestys alkaa ke 17.10!

Tässä vielä lehden kansi :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, vaalikampanja

Kunnallisvaalit lähestyvät: ehdokkaat asetettu ja kampanja avattu

Lauantai 22.9.2012

eveliina_asikainen_net.jpg

Moni varmaan havahtui kunnallisvaalien lähestymiseen tämän viikon puolivälissä, kun puolueiden ehdokaslistat julkistettiin. Itselle se oli vaalikampanjoinnin ensimmäisen ja työläimmän vaiheen – ehdokashankinnan – päätös. Sastamalassa onnistuimme kohtalaisen hyvin. Saimme saman verran ehdokkaita kuin viime vaaleissa.

Listamme on monipuolinen. Meillä on eri-ikäisiä ja taustoiltaan erilaisia ehdokkaita monipuolisesti Sastamalan alueelta. Tosin pohjois-Sastamalasta ei ole ketään. Erityisen iloinen olen siitä, että meillä on myös ehdokas Kiikoisista, Annika Hepokorpi.

Listan valmistuttua alkoi näkyvä vaalityö. Viikon aikana olen huolehtinut ehdokasvalokuvauksen järjestelyistä, päivittänyt omille sivuille kunnallisvaaliteemat, vastannut pariin vaalikoneeseen sekä tehnyt lyhyen esittelyn Vihreän Sastamalan sivuille. Olen myös auttanut uusia ehdokkaita kertomalla heille joidenkin vaalikonekysymysten taustoja. Ja lopuksi organisoin pikaisesti Kiva kunta -tapahtuman Vammalan torille vihreiden ensimmäisenä yhteisenä kampanjapäivänä. Lisäksi olemme yhdessä sovitelleet vaalipaneelejen ja ehdokkaitten aikatauluja.

Tänään sitten lähdin kahden ensikertalaisen ehdokkaan - Jaska Levon ja Eeva Puumalan kanssa torille avaamaan kampanjaamme. Ajatuksemme oli kerätä ihmisiltä kuvauksia siitä, mikä Sastamalassa on kivaa, mikä kehitettävää. Vihreissä tuulitakeissa meidät huomattiin hyvin ja kävimme mukavia keskusteluja, joiden lomassa tarjoilin oman puutarhan omenoita.

Kivoina asioina tuli esille hieno luonto, turvallisuus ja Sastamalan sopiva koko. Kaupungistamme löytyy hyvin palveluita, mutta se ei kuitenkaan ole liian iso. Sopiva koko liittyy myös palveluitten ihmisläheisyyteen. Yksittäisistä palveluista mainittiin hyvänä asiana eläkeläisten kuntosaliryhmät. Niillä onkin huomattava terveyttä ylläpitävä vaikutus.

Kehitettäviksi asioiksi mainittiin. tonttitarjonnan parantaminen, liikenneyhteyksien kehittäminen kaupungin sisällä sekä hienon luonnon parempi hyödyntäminen: esim. uusien polkujen ja ulkoilureittien perustaminen. Lisäksi tuli esille monia terveyden- ja vanhustenhuoltoon liittyviä kysymyksiä, jotka kaikki kytkeytyvät siihen yleiseen ajatukseen että terveydenhuollon palvelut tulisi säilyttää nykyisellä tasolla. Kehitettävää löytyi myös monista byrokraattisista käytännöistä, jotka vaikeuttavat vapaaehtoistyötä vanhustenhuollossa.

Tämä lauantaiaamupäivän keskusteluhetki osoitti, että Vihreän liiton kunnallisvaaliohjelma ja omat vaaliteemani pureutuvat samoihin asioihin kuin ihmiset torilla: hyvän elämän politiikkaan.

Tästä on hyvä jatkaa kohti kunnallisvaaleja. Eevan kanssa ideoimme jo seuraavan tapahtuman. Kampanjassamme on selvästi kaikuja Pekka Haaviston keväisestä vaalikampanjasta. Niin luova juttu nytkin on kehitteillä.

Ja toki lämmitti sekin palaute, että kivointa Sastamalassa on nähdä mun kaunis naamani torilla syyskuisena aamuna.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, vihreät, sastamala

Siksi Pekka

Lauantai 28.1.2012 klo 18:47

Muistan, kuinka kevään 2011 eduskuntavaalikampanjassa huutelin ylöjärveläisessä ostoskeskuksessa: ”Tulkaa tapaamaan Suomen tulevaa presidenttiä”. Sain osakseni naurahduksia, kummastuneita katseita ja kysymyksiä: ”Siis ketä?”. ”Pekka Haavistoa”, vastasin. Keskustelu jatkui: ”Kuka se on, ai vihreä” ja taas naurahdus. Pekka taisi seurata tilannetta hieman huvittuneena.


Pekka ei ollut tuolloin vielä Vihreiden presidenttiehdokas, mutta hänen presidenttiehdokkuuttaan tekevä liike oli olemassa ja uskoin sen asiaan. Innostuin heti, kun kuulin mahdollisuudesta saada hänet ehdokkaaksemme. Sen verran monta kertaa olin saanut kuunnella hänen päteviä, rauhallisia analyysejaan ja innostua hänen halustaan saada aikaan muutoksia maailmassa.

Nyt kuka Pekka -kysymysten aika on ohi. Nyt ihmiset tulevat hakemaan esitteitä ja pinssejä ja kertovat, että he ovat äänestäneet Pekka Haavistoa presidentiksi. Pekan lämmin innostus on tarttunut moniin ihmisiin, jotka ovat löytäneet tästä mahdollisuuden toimia poliittisesti: tehdä kakkosen jouluvaloista, järjestää konsertin tai leipoa kannatuspullaa. He tekevät prseidenttiä -  niin kuin minäkin


Kampanjan keskellä en ihmettele, miten Pekka on saanut järjestettyä ympäristökonferenssin Leningradiin 1990-luvun alussa tai menestynyt sovittelijan Sudanissa. Hänen kykynsä innoittaa ihmisiä ja saada heidät tekemään asioita on valtava. Tavallinen olemus ja aito ihmisten kohtaaminen sitouttavat.


Pätevyydessä presidenttiehdokkaamme ovat tasaväkisiä, mutta heidän johtajuutensa on erilaista. Pekan tapa johtaa vetoaa minuun enemmän – siksi Pekka.

Lisää Pekasta löydät täältä.

Muiden perusteluja löydät täältä.

1 kommentti . Avainsanat: Pekka Haavisto, presidentinvaalit

Upea yhteistyön kampanja Pirkanmaan Vihreillä

Lauantai 16.4.2011 klo 22:27 - Eveliina Asikainen

Lauantai-ilta ja vaalikampanja osaltani ohi. Viimeiset esitteet jaoin tänään Vammalan torilla, Nokian City-marketissa ja Ideaparkissa. Näissäkin tilanteissa näkyi Pirkanmaan vihreiden kampanjan voima - yhteistyö. Joka paikassa oli mukavasti niin ehdokkaita kuin tukiryhmäläisiä ehdokkaat olivat avoimesti ilmoittaneet muille mahdollisuudesta tulla kampanjoimaan yhdessä.

Aamun ihanuus olivat yhden karkkulaisen tukiryhmäläisen eilisiltana leipomat 102-suklaakeksit. Vammalan torilla hääräsi runsaasti vihreätakkista porukkaa, joka sai keittää kahvia sekä tarjota leivonnaisia minkä ehti. Tarjosimme hyvän vaihtoehdon Kokoomuksen ja Keskustan meiningille. Ehdokkaista paikalla kävivät myös Maija Kajan ja Minna Sorsa.

Nokialla vastassa oli Leo Lähteen aktiivinen ja energinen tukiryhmä. Paikalle tuli myös valtavan ehtivä maahanmuuttajaehdokkaamme Aziz Sheikani. Lehtiä ja esitteitä otettiin vastaan todella hyvin ja sainpa kuulla jonkun jo äänestäneenkin minua.

Lempäälän Ideaparkissa vaihdoin vuoroa kansanedustaja Oras Tynkkysen kanssa. Paikalla ostoskeskuksen vilinässä olivat myös kokenut lempääläläinen kunnallispoliitikko Killi Jokila sekä teekkariehdokas Riku Merikoski. Siis yhden päivän aikana olen saanut olla jollain tavalla mukana tai yhteistyössä kahdeksan muun ehdokkaan kanssa.

Tämä kuvaa hyvin koko kampanjaa. Yhteistyötä on ollut paljon. Sen avulla on syntynyt Uusi Pirkanmaa -vaalilehti sekä Hyvä elämä Pirkanmaalla -kiertue. Vihreiden naisten yhteistyönä on taas mm. zumbattu, tavattu ihmisiä Tampereen kävelykadulla sekä keskusteltu ruokapolitiikasta Satu Hassin kanssa: kiitos yhteistyöstä Maija, Minna, Mellu, Emilia, Killi, Anna-Kaisa, Hanna ja Ulriikka.

Yhteistyö on näkynyt myös Tampereen Vihreiden järjestämissä tilaisuuksissa. Esimerkiksi huhtikuun alussa pohdimme Kirsikka Siikin ja ympäristöjärjestöjen edustajien kanssa kaupunkiluonnon tulevaisuutta.

Ja vähintään vaalimökillä ollaan tehty töitä yhdessä, vastattu kysymyksiin ja täydennetty toisiamme myös Olli-Pojan, Pietin, Petrin ja Paavo-Einarin kanssa. Hienoa on ollut tehdä tätä yhteistyötä ja se on myös tuonut kampanjalle voiman. Yhteistyö on ulottunut upeasti myös tukiryhmiin. Kiitän siis yleisesti kaikkia taustajoukkojamme, mutta erityisesti Tuilaa Vihreän Pirkanmaan toimistolla sekä omaa kampanjaporukkaani niin maakunnassa kuin Tampereella.

Huomenna jännitämme yhdessä, ketkä kaksi - tai kenties kolme meistä päätyvät kansanedustajiksi. Ja sinä voit vielä vaikuttaa siihen tulokseen äänestämällä yhtä meistä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit, Pirkanmaa, vihreät

Katso keskustelu yliopistoasioista

Keskiviikko 6.4.2011 klo 8:14 - Eveliina Asikainen

Yliopistojen rahoitus, opiskelijoiden aseman parantaminen ja apurahatutkijoiden asema ovat minulle tärkeitä asioita.

Haluan turvata suomalaisille mahdollisuuden opiskella maksuttomassa yliopistossa monipuolisen kansainvälisen opiskelijajoukon kanssa. Opiskelijat tarvitsevat riittävän rahoituksen, jotta voivat opiskella päätoimisesti. Samoin tutkijat tarvitsevat riittävän jatkuvan rahoituksen keskittyäkseen tutkimustyöhön. Myös tasokkaan koulutuksen ylläpitäminen ja kehittäminen vaatii turvattuja opetusresursseja.

Näistä ja muistakin asioista keskustelin viime viikolla Tampereen Tieteentekijöiden ja Yliopisto-TV:n järjestämässä vaalikeskustelussa, jonka juonsi Rosa Meriläinen. Koko keskustelu on katsottavissa täällä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yliopistot, vaalit, koulutus, tutkimus

Luonnonsuojelijan kannattaa äänestää Eveä

Maanantai 4.4.2011 klo 23:46 - Eveliina Asikainen

Olen halunnut korostaa näissä vaaleissa asiantuntemustani ja sitoutumistani luonnonsuojeluun.

Tukijalistallani on suuri useita pirkanmaalaisia ympäristöaktivisteja. Ja tänään Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius listasi minut suositeltaviin ehdokkaisiin. Olen ylpeä ja tunnen onnistuneeni jo tässä vaiheessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit, suositukset, luonnonsuojelu

Vaalikone tietää - vai tietääkö

Keskiviikko 9.2.2011 klo 7:32 - Eveliina Asikainen

Vaalikonet ovat auenneet, ja suosittelevat ehdokkaita. Vastaa kysymyksiin ja sieltä löytyy oikea - vai löytyykö.

Vaalikoneiden hyvin toistensa kaltaiset kysymyslistat rakentavat mielikuvaa siitä, mitkä kysymykset ovat tällä hetkellä tärkeitä. Kuitenkin kysymykset on aseteltu usein niin, että omaa näkemystä on vaikea ilmaista täsmällisesti. Kannattaa siis lukea myös perustelut.

Lisäsksi koneiden kysymyksissä ei välttämättä ole niitä, joilla Sinä teet ehdokasvalintasi. Kannattaa siis kysyä ehdokkaalta suoraan, mitä hän ajattelee Sinulle tärkeistä kysymyksistä. Lupaan vastata ja ainakin tähän mennessä kysymykset ovat myös auttaneet täsmentämään omia kantoja huomattavasti enemmän kuin vaalikoneet.

1 kommentti . Avainsanat: vaalit, vaalikone, ehdokkaan valinta

Yhdessä tekemisen meininkiä

Maanantai 10.1.2011 klo 23:40 - Eveliina Asikainen

Tänään osallistuin pariin palaveriin, joissa suunniteltiin Pirkanmaan vihreiden vaalikampanjaa. Tunnelma oli molemmissa tilaisuuksissa innostunut ja keskusteleva.

Olen nyt kolmatta kertaa kansanedustajaehdokkaana Pirkanmaalla ja ilokseni huomaan, että kampanjan teko on kerta kerran jälkeen suunnitelmallisempaa, mutta samalla luovaa. Kampanjan teossa yhdistyy tällä hetkellä sopivana sekoituksena nuoruuden into ja mielikuvitus sekä konkarien kokemus.

Tilaisuuksissa oli avoin, keskusteleva ja inspiroituva henki. Kokemuksia ja ideoita jaettiin avoimesti. Ja vastaavasti ne otettiin vastaan kehiteltäviksi yhteisiksi voimavaroiksi.

Enempää en julkisesti sano, mutta meillä on lupa odottaa erinomaista yhdessä tekemisen meiningistä kumpuavaa Vihreää vaalikampanjaa Pirkanmaalla.

Kaikki tällä hetkellä nimetyt pirkanmaalaiset vihreät kansanedustajaehdokkaat löytyvät täältä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit, kampanjointi, vihreät, Pirkanmaa

Vierasblogi : Liikkuva äänestäjä

Perjantai 7.1.2011 klo 14:49 - Harri Helin

Olen asunut elämäni aikana Ikaalisten lisäksi Valkeakoskella, Tampereella, Lopella ja Enontekiöllä. Tätä kautta minua voi pitää varsin liikkuvana äänestäjänä.  

Poliittisessa kielenkäytössä liikkuvalla äänestäjällä tarkoitetaan kuitenkin yleensä muuta. Senkin määritelmän ehdot täytän. Olen vuosien myötä äänestänyt usean eri puolueen ehdokkaita, sitoutumattomia ehdokkaita, puolueettomia ehdokkaita, väliin henkilöitä, väliin puolueita. 

Kouluneuvostovaaleissa 70-luvun puolivälissä äänestin yleisdemareita, joka tarkoitti SDP:n ja SKDL:n vaaliliittoa. Syynä äänestyspäätökseeni ei niinkään ollut näiden puolueiden hyvyys vaan ennemminkin toisten ehdokkaitten huonous. Koulun pahimmat pölvästit olivat vastapuolen ehdokkaina. Vaaliohjelman väsäämisen sijaan he vain nimittelivät muita ihmisiä. Sen sijaan toiset vaativat koulun vessoihin ovia ja voikkatunnin jälkeen mahdollisuutta käydä suihkussa. Kouluni leimattiin vaalituloksen mukaan Pirkanmaan vasemmistolaisimmaksi.

Ekoissa kunnallisvaaleissani äänestin kokoomuslaista ehdokasta. En todellakaan äänestänyt Kokoomusta vaan fiksua kaveria, jonka tunsin elokuvakerhoista ja muista aktiviteeteista. Äänestin ehdottomasti henkilöä, en puoluetta. 

Vaali vaalilta tilanne muuttui huonommaksi. En nimittäin halunnut, että ääneni menee hukkaan. Sen takia en enää voinut äänestää parasta ehdokasta vaan oli pakko alkaa pelata eräänlaista pudotuspeliä, jotta lopputulos ei olisi aivan kauhea. 

Yksissä presidentinvaaleissa piti ensin äänestää ruotsalaisten ehdokasta, jotta keskustan aivan hirveä ehdokas ei pääsisi toiselle kierrokselle. Toisella kierroksella piti äänestää demareitten ehdokasta, jottei ruotsalaisten aivan kamala ehdokas tule valituksi. Moni tuttuni teki samoin. Olimme kuin sopulilauma, joka ensimmäisellä ja toisella kierroksella juoksi vähiten pahan ehdokkaan perässä. Parhaalla ehdokkaalla kun ei ollut mahdollisuutta tulla valituksi. Tätäkin kautta lukeudun liikkuviin äänestäjiin, toteaisi politiikan tutkija. Taikka sitten taitaviin taktikoijiin. Taikka poliittisiin pelureihin. Määrittelijästä riippuen. 

Toissa presidentinvaaleissa piti äänestää ensimmäisellä kierroksella keskustan ehdokasta, koska hän oli varteenotettavista ehdokkaista vähiten huono. Toisella kierroksella piti äänestää kokoomuksen ehdokasta, koska sitä kautta pääsi napauttamaan demareitten ylimielimielistä, vihaista ja huonosti käyttäytyvää ehdokasta. Tämä siitäkin huolimatta, että minulla ja demareitten tällä ehdokkaalla oli varmaan paljon enemmän yhteistä kuin minulla ja kokoomuksen kyseisellä ehdokkaalla. 

Olen äänestänyt eri paikkakunnilla. Olen äänestänyt parasta henkilöä. Olen äänestänyt henkilöä, jolla pudottaa huonoin ehdokas pois. Olen äänestänyt vähiten huonoa ehdokasta. Ja viimeksi äänestin vähiten vastenmielistä ehdokasta. Kuinkahan alas voin vajota tässä äänestyskäyttäytymisessä? 

Nyt on joka tapauksessa eduskuntavaalit. Kun äänestän niissä, niin kenet yllä olevasta listasta valitsen? Tärkeintä on joka tapauksessa äänestää. Ettei käy kuten Simo Salmiselle Politiikkalaulussa: ”Kyllä kunnanvaalit meillä meni ihan poskelleen, kun se serkkupojan oteääni hukku postissa ja minä äänettä jäin…” 

Tätä nykyä matkustan seutulipulla Ikaalinen-Tampere väliä 22 500 kilometriä vuodessa. Sitä kautta minua voi edelleen pitää varsin liikkuvana äänestäjänä. Tosiasiassa olen jo pitkään tiennyt, että näissä vaaleissa äänestän sastamalalaista naista.

Harri Helin

Kirjoittaja on entinen tamperelainen ympäristöaktiivi, joka on ikaalilaistunut ja virkamiesmäistynyt.

2 kommenttia . Avainsanat: vaalit, äänestäminen

Äänestän Satua - äänestä sinäkin

Sunnuntai 31.5.2009 - Eveliina Asikainen

Eurovaaleissa annan ääneni (tai oikeastaan annoin jo) europarlamentaarikko Satu Hassille.

Satu on ymmärtänyt, kuinka suuri valta EU:lla on meidän arkeemme. Siksi hän tekee vahvasti työtä myös ruokaturvallisuuden eteen. Tämä tarkoittaa mm. GMOita sisätävien tuotteiden ja GMOilla kasvatetun lihan merkitsemistä. Siis sitä että me kaikki voisimme halutessamme valita kaupassa GMO-vapaita tuotteita.

Toinen ruokaan liittyvä tärkeä arkinen asia on rasva- ja sokerimäärien selkeä merkitseminen. Ja kolmas se, että terveellisenä ei voisi mainostaa vaikkapa huomattavan sokerista ja/tai rasvaista jugurttia, jossa on suolistolle hyvää tekeviä bakteereita. Tällaisistakin asioista EU päättää. Minä olen iloinen, että joku haluaa helpottaa kuluttajien elämää ja terveellisten valintojen tekemistä ruokakaupassa.

Niin näissä kuin muissakin itselleen tärkeissä asioissa Satu on toiminut europarlamentissa näkyvästi ja määrätitietoisesti.

Arjen valintojen lisäksi Satu haluaa vaikuttaa koko planeetan säilymiseen. Hän on ilmastoasioiden asiantuntija ja vahva neuvottelija. Kun ihminen on tekniinkan lisensiaatti ja runoilija, hän pystyy käyttämään työssään niin järkeä kuin tunteita. Satu on inhimillinen insinööri, joka on ymmärtänyt olennaisen: “Hyvät planeetat ovat harvassa”.

Äänestä siis Satua - hän toimii niin sinun kuin koko planeetan parhaaksi!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu Hassi, eurovaalit, GMO

Sekavia tunnelmia

Maanantai 19.3.2007 - Eveliina Asikainen

Vaaliyönä ei pää ihan kirkas voi ollakaan, mutta nyt on todella monenlaisia ja monentasoisia mietteitä.

Ensinnäkin olen todella tyytyväinen omaan tulokseeni. Äänimäärä olisi voinut olla suurempikin, mutta kaksi tärkeintä tavoitettani toteutuivat. Olin paras ei-tamperelainen ehdokas ja olin viiden parhaan joukossa vihreiden listalla. Siis neljäs! Aika hyvin täältä kokoomuslaisen kansanedustajan vallitsemasta Vammalasta. Ja äänimäärän pienuus johtuu osaltaan Oraksen valtavan upeasta äänisaaliista, joten en sitäkään niin kovasti harmittele.

Toiseksi olen harmissani siitä, että se toinen paikka jäi niin vähästä kiinni. Kenties syy oli suuressa määärässä uusia ehdokkaita, kenties mainonnan vähyydessä ja ties vielä missä, mutta näitä pohditaan myöhemmin.

Kolmanneksi näissä vaaleissa vaihtui sittenkin valta. Keskusta ja demarit hävisivät. Kokoomus voitti - niin kuin myös vihreät. Toinen paikka Turussa Ville Niinistölle ja Etelä-Savon paikka ja paikan lisäys Helsingissä ovat kaikki hienoja saavutuksia. Ja sekin että Pohjois-Karjalassa äänimäärä tuplattiin, vaikka paikkaa ei irronnutkaan on aivan upea saavutus.

Nyt menen nukkumaan ja erittelen asioita paremmin aamulla.

P.S. Hei, sain 1175 ääntä!!!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit, vaalitulos